Till senaste kommentaren

Är butiker och restauranger tvungna att uppge var och hur fisken fångats?

Är butiker och restauranger tvungna att uppge var och hur fisken fångats?

Kommentarer

  • Ja, men trots krav är informationen ofta otillräcklig. Enligt EUs marknadsförordning nr 1379/2013 för fisk- och vattenbruksprodukter måste butiker och restauranger visa:
    • Artens namn i dagligt tal och vetenskapligt namn.
    • Info om produkten är vildfångad eller odlad.
    • För vildfångade arter måste fångstplats och fångstmetod/fiskeredskap anges
    • För odlad fisk odlad ska odlingsplats uppges (vatten och land)
    Även information om produkten är tinad och minsta hållbarhetstid (”bäst före-dag” eller ”sista förbrukningsdag”) ska finnas med enligt kraven i livsmedelsmärkningen. Frivillig information om fångst- eller landningsdag, miljömässiga, sociala och etiska aspekter, produktionsteknik och näringsinnehåll kan också finnas med.

    Uppdaterad 190604
    Therese Givarservice
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.