Till senaste kommentaren

Är butiker och restauranger tvungna att uppge var och hur fisken fångats?

Är butiker och restauranger tvungna att uppge var och hur fisken fångats?

Kommentarer

  • Ja, men trots krav är informationen ofta otillräcklig. Enligt EUs marknadsförordning nr 1379/2013 för fisk- och vattenbruksprodukter måste butiker och restauranger visa:
    • Artens namn i dagligt tal och vetenskapligt namn.
    • Info om produkten är vildfångad eller odlad.
    • För vildfångade arter måste fångstplats och fångstmetod/fiskeredskap anges
    • För odlad fisk odlad ska odlingsplats uppges (vatten och land)
    Även information om produkten är tinad och minsta hållbarhetstid (”bäst före-dag” eller ”sista förbrukningsdag”) ska finnas med enligt kraven i livsmedelsmärkningen. Frivillig information om fångst- eller landningsdag, miljömässiga, sociala och etiska aspekter, produktionsteknik och näringsinnehåll kan också finnas med.


    Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.