Är fågelholkar bra?

I helgen träffades hela familjen med barn och barnbarn och svärföräldrar. Vid middagsbordet kom vi att diskutera fågelholkars vara eller inte. Det var delade åsikter om man ska sätta upp holkar eller inte, var de ska sättas upp och när och om man ska städa ur fågelholkarna. Jag kan bara konstatera att här var det delade meningar så jag tar tacksamt emot din hjälp att reda ut detta.

Ska man sätta upp holkar och i så fall var och ska de städas och i så fall hur och när är det bäst att göra det på hösten, vintern eller våren? Bör man exempelvis fylla dem med ny mossa eller något annat?

Kommentarer

 • Jämfört med forna dagar då de vildvuxna skogarna hade en stor andel döda träd och träd med håligheter har dagens fåglar svårare att hitta lämpliga boträd. Det är därför bra om man kan hjälpa till och utöka den möjligheten för våra bevingade vänner. Där jag bor på landet har jag bland annat satt upp ett tiotal starholkar som varje vår blir bebodda, först av starar och sedan – ofta samma dag som starens ungar lämnar – flyttar tornseglarna in!

  Jag tycker därför att du ska bygga holkar och storleken, och inte minst ingångshålet, bestämmer vilka som kommer att bo i holken. Jag brukar ha en bottenplatta på minst 1 x 1 dm och ingångshålet runt 30 mm (de flesta småfåglar) och cirka 45 för starar. Holkarna kan du sätta på träd, hus eller stolpar, inte alltför exponerat för solen och på en höjd av 1,5 m och uppåt (högre om det finns nyfikna människor eller om det finns katter i området). Det spelar ingen roll när du sätter upp dem och det behövs oftast inget bomaterial.
  Mer information finner du på www.sofnet.org

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, Biologisk mångfald

  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.