Är RSPO pålitligt?

Hej.
Jag läste nyligen att man ska köpa produkter med certifierad palmolja, inte bojkotta palmolja helt. Hur ställer man sig då som konsument till rapporter om att certifieringen inte fungerar som den ska [ 1 ]?
Mvh

Kommentarer

 • Hej,

  Vi får många frågor angående palmolja.  Och här med
  palmolja är inte svart eller vitt. Jag ska försöka förklara…

  Att bojkotta all palmolja hjälper inte mot avskogning. Det är de flesta större miljöorganisationer överens om nuförtiden. Däremot så hjälper det att bojkotta all palmolja som inte är
  certifierad, enligt RSPO eller ekologiskt. Det driver på förändring där det
  bäst behövs.

  Varför hjälper det inte med bojkott? Palmolja är världens absolut viktigaste vegetabiliska olja. Produktionen kommer att öka i alla världens tropiska områden.  Den används som matolja i stora delar av världen – Indian, Afrika, Sydostasien, Kina och Sydamerika. Här ökar befolkningen och så även medelklassen som vill äta kakor, godis och snacks som vi. Anledningen att man använder palmolja är att den är användbar till väldigt mycket (den har bl a ersatt transfetter här). Den är billig att producera - även för småbrukare och den går bra att producera i tropiska klimat. Dessutom är den mycket resurseffektiv - det skulle behövas 4-9 gånger mer mark om man skulle använda t ex kokos, solros, soja eller rapsolja.

  WWF anser att RSPO är ett trovärdigt system, även om det inte är perfekt.  I ett system som bygger på aktivt medlemskap och på att många olika intressentgrupper ska komma överens, så tar saker tid att förändra. Men samtidigt tror vi att sådana system är de som verkligen har en chans att bidra till hållbara förändringar.  I november i år  tog RSPO ett stort steg framåt när en ny standard röstades fram.  Det innebär en väsentlig förstärkning jämfört med den tidigare standarden i punkter som miljöorganisationer har kämpat för -  avskogning, expansion på torvmarker, exploatering av arbetskraft samt användning av eld för röjning.  Även kontrollen har stärkts ordentligt – båda av plantage företagen och certifieringsrevisorerna. I dagens läge är endast 20% av volymerna certifierade.  Vi behöver arbete så att en mycket större andel av produktionen blir certifierade.  Och det är efterfrågan från Europa som kan driva detta.  Det är endast här som vi ställer krav på ansvarsfull produktion. Det måste vi ändra på.

  Därför rekommenderar vi att konsumenter bör endast köpa godis och kakor som innehåller certifierad palmolja. Om man väljer godis och kakor som innehåller andra oljor som kan vara problematiska utifrån miljö eller sociala frågor (t ex kokos eller shea) ska de också vara certifierade, t ex ekologiska eller enligt Rainforest Alliance eller Fair Trade.  Och för att underlätta för konsumenterna så bör företagen märka produkterna.

   Med vänlig hälsning
  Margareta Renström, WWF Senior rådgivare:  Mat, Klimat och Energi


 • Så jag kan köpa en Nutella burk utan dåligt samvete trots att rengskogenbhuggs ner? Märkligt....
 • Hej Rebecca, ja om palmoljan är RSPO-certifierad tycker vi att du kan det.
  Allt gott!
  MVH WWF

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.