Vad innebär ASC-märkningen?

Finns det på svenska mer information kring ASC märkningen?


Hemsidan för denna märkning finns inte på svenska.

Kommentarer

 • Hej Nina

  Vi har fått svar från Inger Melander, sakkunnig inom fiske.

  "Hej,

  ASC är en global certifiering för odlade fisk- och skaldjursarter. ASCs huvudkontor ligger i Utrecht, Nederländerna. I dagsläget arbetar de med engelska som huvudspråk.

  Varför är det viktigt att det finns certifieringar för odlad sjömat?
  Närmre hälften av all fisk och skaldjur som konsumeras idag produceras av vattenbruk och efterfrågan förväntas bara att stiga. Med vattenbruksindustrin följer en viss negativ miljö- och samhällspåverkan. ASCs standarder tydliggör problem som är associerade med fiskodlings- och vattenbruks industri, så att man kan implementera en ansvarfull och långsiktigt hållbar förvaltning.

  Hur kan man vara säker på att standarden är trovärdig och robust?
  ASCs standarder har tagits fram i dialog med olika intressenter genom inkluderande processer med full insyn. Huvudsakligt fokus har legat på de områden som primärt påverkas av industrin; nämligen miljön och människor. En oerhört viktig aspekt är den höga nivån av transparens. Samtliga odlingar som certifieras enligt ASC måste delge full produktionsinformation. Samtliga processer följer ISEALS (International Social and Environmental Accreditation and Labelling Alliance) riktlinjer för miljöskydd och sociala rättigheter samt Förenta nationernas livsmedels- och jordbruksorganisations (FAO) riktlinjer för skapandet av ett robust och trovärdigt system. Standarderna är vetenskapligt framtagna och bygger på mätbara parametrar.

  WWF stödjer certifieringarna MSC, ASC och KRAV som bästa tänkbara miljöval för konsumenter. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till att stoppa utarmningen av haven och minska utsläppen från odlingar. För alla tre märkningarna är det ett oberoende certifieringsföretag som bedömer om fisket eller odlingen klarar de uppsatta kriterierna.

  Du finner mer information om de olika certifieringarna på vår hemsida

  Med vänlig hälsning Inger Melander"

  Hoppas du är nöjd med svaret. Tack för ditt engagemang!🌎

  Du får gärna kika på Fiskguiden, WWFs konsumentguide för mer hållbara val av sjömat HÄR!🐟
  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.