Delad daggmask

Jag har hört att om en daggmask skadas så att den delas i fler delar, så kan varje del fortsätta att leva som en ny mask. Är det sant?

Kommentarer

 • Det är inte sant att en daggmask som delas i många delar överlever.

  Om man delar masken ungefär i mitten, det vill säga en bit bakom den gördel (clitellum) som finns på främre delen av en daggmask, är framtiden rätt ljus för den främre delen. Den kan återskapa en ”svans” och fortsätta leva. Den bakre delen kommer dock att ruttna bort.

  Det finns dock ”maskar” som är mästare på att återskapa sig själva. Plattmaskar av släktet Planaria kan enligt litteraturen delas upp i väldigt många delar och varje del kan återskapa en ny ”mask”. Det är så kallade stamceller som gör att de olika delarna kan återskapa maskar med alla kroppsdelar.

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Ulrika
 • Hej, nu när det är höst och grävtider händer det lätt att man skadar mask med spaden. Hur väl kan de läka? Om de blöder eller organ syns i skadan men masken är inte av, är det mer humant att döda den då eller kan de läka? Är det mer allvarligt om skadan är framför gördeln än bakom? Kan de få infektioner..?
  Sanna
 • Hej Sanna,

  Vi har tagit din fråga vidare till Ola och återkommer till dig med svar.

  Med vänliga hälsningar,
  Tove
  Tove
 • Hej Sanna

  Daggmaskar överlever ofta om skadan sker bakom gördeln, to m om den går helt av. Men det finns naturligtvis skador som inte ens en daggmask klarar att läka. Det är nog så att de är extra utsatta nu på hösten när plogar och spadar skär i jorden!

  Hälsar Ola genom Therese

  Therese Givarservice
 • Finns det någon mening med att bry sig om daggmaskar, eller frågar Sanna av ren nyfikenhet om det är mer "humant" att döda masken? Om man jobbar i ett odlingsland kommer man väl att trampa på tusentals småkryp som man knappt ser med förstoringsglas, och som kommer att dö långsamt eftersom de inte kan röra sig. En eller två daggmaskar är väl ingenting i jämförelse. Vill Sanna inte skada miljontals djur så de får ligga och lida tills de dör, ska hon nog varken odla, gå på skogspromenad, eller spela fotboll (förutom på konstgräs).

  Och hur ser WWF på dessa smådjur? Varför är pandor och elefanter mer värda än insekter? Är det för deras eget värde som individer, eller tror ni på allvar att ekosystemet kollapsar när en art dör ut? Jag är djurvän, men jag skulle aldrig, inte ens med ett öre, prioritera att skänka pengar för att rädda en djurart, i stället för att låta pengarna gå till fattiga människor. Så varför är dessa elefanter så mycket värda, jämfört med småkryp? Är det bara för att man kan se elefanter utan förstoringsglas? Om det går att bevisa att myran Agraulomyrmex meridionalis eller en annan mikroskopisk art är utrotningshotad, skulle ni starta en insamling för att rädda den, eller saknar djuret värde bara för att det är en millimeter långt? Tack på förhand för svar från er, och gärna från Sanna också. Jag hoppas på ett seriöst svar, även om min fråga kanske är både svår och ovanlig.
  Insektsvännen
 • WWF arbetar med så kallade ”paraplyarter”, som så att säga får vara representanter för de naturområden/typer och ekosystem där de lever. Så när vi skyddar exempelvis elefanten gynnas väldigt många andra arter av det. Dessutom är det ju så att vi människor, både vi med bättre ekonomi och de med sämre, är beroende av djur och natur för att kunna leva, eftersom vi är beroende av alla de ekosystemtjänster som naturen ger oss och som bara fungerar när naturen är i balans. Och här är många insekter väldigt viktiga också, inte minst pollinatörerna.
  Hoppas att det var svar på din fråga!
  När det gäller daggmaskar är de ju viktiga för att tillverka jord.
  Elin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.