Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Delad daggmask

Jag har hört att om en daggmask skadas så att den delas i fler delar, så kan varje del fortsätta att leva som en ny mask. Är det sant?

Kommentarer

 • Det är inte sant att en daggmask som delas i många delar överlever.

  Om man delar masken ungefär i mitten, det vill säga en bit bakom den gördel (clitellum) som finns på främre delen av en daggmask, är framtiden rätt ljus för den främre delen. Den kan återskapa en ”svans” och fortsätta leva. Den bakre delen kommer dock att ruttna bort.

  Det finns dock ”maskar” som är mästare på att återskapa sig själva. Plattmaskar av släktet Planaria kan enligt litteraturen delas upp i väldigt många delar och varje del kan återskapa en ny ”mask”. Det är så kallade stamceller som gör att de olika delarna kan återskapa maskar med alla kroppsdelar.

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Ulrika Givarservice
 • Hej, nu när det är höst och grävtider händer det lätt att man skadar mask med spaden. Hur väl kan de läka? Om de blöder eller organ syns i skadan men masken är inte av, är det mer humant att döda den då eller kan de läka? Är det mer allvarligt om skadan är framför gördeln än bakom? Kan de få infektioner..?
  Sanna
 • Hej Sanna,

  Vi har tagit din fråga vidare till Ola och återkommer till dig med svar.

  Med vänliga hälsningar,
  Tove
  Tove
 • Hej Sanna

  Daggmaskar överlever ofta om skadan sker bakom gördeln, to m om den går helt av. Men det finns naturligtvis skador som inte ens en daggmask klarar att läka. Det är nog så att de är extra utsatta nu på hösten när plogar och spadar skär i jorden!

  Hälsar Ola genom Therese

  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.