Döda humlor under träden?

Under några höstar har jag funnit många döda humlor under träden som vi har utmed en gångväg här i Tranås. Är det naturligt att många humlor dör på samma gång eller kan det vara orsakat av avgaserna från trafiken eller att man besprutat träden eller liknande?

Kommentarer

 • Det kommer många rapporter om döda humlor om hösten, speciellt under lindar, men anledningen är inte kristallklar. Man har spekulerat i om det är sockerarten mannos hos de planterade silverlindarna som orsakat att blommornas nektar är giftig för humlor. I flera fall i nordvästra USA har man också observerat stor humledöd när man behandlat silverlindar med neonikotinoider, som bland annat används på rapsodlingar i Sverige. Anledningen till behandlingen är att bli av med bladlöss som finns på lindbladen, eftersom de ”förorenar” de parkerade bilarna under träden!

  Björn Cederberg, humleexpert och författare till en av flera humleböcker, menar att det kan vara på grund av konkurrenssituation mellan humlorna.

  I det fallet är matbrist den verkliga anledningen och de nektarrika silverlindarna blir överutnyttjade och samlar på sig många hungriga individer. En del av dessa klarar sig inte utan hamnar döda under trädet

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.