Döda humlor?

I juli månad såg jag, på olika platser, många döda små humleliknande flygfän. Det var 25–30 st inom ett par meter. Funderade på orsaken!

Kommentarer

 • De döda humleliknande flygfäna du såg, kan mycket väl ha varit döda humlor. Om de låg under en silverlind är det ett vanligt fenomen. Linden blommar sent på sommaren och många humlor och bin är så svaga att de dör i sina sista försök att samla in nektar.

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Therese Givarservice
 • Intressant tråd. 
  Vi har hittar flera hundra humlor under lindar nu första veckan i juli och letar efter orsaken.
  Är det verkligen på grund av att det är sent på sommarsäsongen som de dör?
  För mig har sommaren precis börjat och det finns annat som blommar, men kanske inte lika mycket som på våren.
 • Hej,

  Lind är en viktig nektarkälla för humlor och jag har själv besökt många lindar i år och sett mängder med ivrigt födosökande humlor. Jag har inte hört eller läst ett bra svar på varför humlor på vissa ställen dör då de besöker lindar. En hypotes är den jag nämnde vid förra svaret dvs undernärda humlor som helt enkelt dör trots att de nu hittat en bra nektarkälla alternativt när lindarna mot slutet av sin blomningstid producerar lite nektar resulterar det i att humlorna blir för blomtrogna och inte blir tillräckligt mätta och dör. Det finns exempel där lindar har besprutats och därefter har humlor dött. Men fortfarande finns ingen säker hypotes som förklarar detta fenomen!.

   Hälsningar Ola Jennersten
   Expert, biologisk mångfald


Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.