Till senaste kommentaren

Vilket djur har längst dräktighetstid?

I somras hade vi livliga diskussioner i familjen om vilket djur som har kortast dräktighetstid och vilket djur som får vänta längst innan det är dags att föda. Den som går längst tror vi är elefanten, men det är inte alla överens om. Kan du hjälpa oss att få svar på våra frågor?

WWF

Kommentarer

 • Jag kan tänka mig att diskussionerna har gått varma om detta ämne. Jag lärde mig en gång att elefant är det däggdjur som har längst dräktighetsperiod – 22 månader.🐘


  Även valar är dräktiga väldigt länge, upp mot 1,5 år. Det finns dock uppgifter om andra organismer som slår däggdjuren, till exempel alpsalamandern, Salamandra atra, tar god tid på sig: 2–3 år bär honan sin unge innan den föds. En djuplevande hajart som heter kråshaj, Chlamydoselachus anguineus, föder först efter tre och ett halvt års dräktighetstid! Kortaste dräktighetstiden för däggdjur har sannolikt olika musarter som är dräktiga cirka tre veckor. Det finns dock några pungdjursarter som har väldigt bråttom, exempelvis nordamerikansk pungråtta eller opossum, Didelphis virginiana, som föder fram en outvecklad unge efter bara 12 dagar. Men då måste ungen tillbringa tid i mammans pung för att överleva!

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.