Ekologisk mat och klimatet?

Är ekologisk mat bättre för klimatet?

Kommentarer

 • Ekologisk mat är bättre ur många aspekter, men man kan inte säga att det är bättre för klimatet.

  Therese Givarservice
 • Hej!
  Ät nyfiken på underlaget bakom klimatkalkylatorn, jag förstår att den bygger på statistik på de olika områdena, men det skulle vara intressant att veta hur ni har räknat utifrån de olika svarsalternativen.
  Sven
 • Hej

  Här kommer ett metoddokument som vi hänvisar till: https://klimatkalkylatorn.se/downloads/Metoddokument.pdf

  Här skall du finna svar på din fråga.
  Tack för ditt stöd.

  Med vänlig hälsning
  Ulrika, Givarservice


  Ulrika
 • Hej! Jag har en fråga angående ekologisk potatis och plastkonsumtion. Jag försöker minska min plastkonsumtion och har alltid med mig egna påsar till butiken som jag köper frukt och grönsaker i, och då brukar jag även köpa potatis i lösvikt. Denna är dock konventionellt odlad, men nu har jag hört att potatisen är en av de mest besprutade grödorna i Sverige och att man därför bör välja ekologiskt för den biologiska mångfaldens skull. Problemet är bara att den ekologiska potatisen alltid är förpackad i plastpåse (som så många andra ekologiska produkter). Så nu undrar jag om ni kan svara på vad som är bäst ur klimatsynpunkt, den plastförpackade eko-potatisen eller den konventionellt odlade som säljs i lösvikt? Jag förstår att det kan vara svårt att ge ett "korrekt" svar på den här frågan, men jag är nyfiken på hur ni tänker kring det här.
  Ulrika
 • Hej Ulrika

  Svar från våra matexperter här:

  "Vi tänker att det i det här fallet är klokt att välja ekopotatisen och lägga plastpåsen i återvinningen när du ätit upp potatisen. Motivet är att den biologiska mångfalden är viktig på fälten, och i konventionell potatisodling används det - som du säger – bekämpningsmedel. Förpackningar i sig behöver inte vara av ondo. De finns ofta för att produkten ska hålla längre, och därmed att minska svinnet - vilket är bra då den största miljöpåverkan från våra livsmedel kommer från odlingen/produktionen och inte från transporten eller förpackningarna. Dessutom når 1/3 av allt som produceras aldrig någons mage, utan blir matsvinn, så där kan bra förpackningar göra nytta. Självklart är det bättre om påsen för potatisen görs av förnyelsebara råvaror - och det finns också! Värt att nämna är också att när det gäller plastförpackningar så har dagligvaruhandeln i Sverige åtagit sig att jobba för att förbättra plaståtervinningen."

  Hoppas att du fått svar på din fråga. Tack för engagemanget.

  Mvh Therese
  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.