Ekologiskt fotavtryck

Hej! Jag undrar hur vi påverkar de olika delarna av det ekologiska fotavtrycket. Koldioxidutsläppen vet man ju vad det beror på. Men hur påverkar vi åker- och betesmark? Eller den bebyggda marken?

Kommentarer

 • Hej,

  Så gott som allt vi konsumerar kan kopplas till biologiskt produktiva ytor någonstans på jorden. Hur mycket plats vi tar på dessa ytor påverkas av hur mycket vi konsumerar och vad vi konsumerar. Använder jag jättemycket papper och möbler så lägger jag beslag på större yta skog än någon som använder mindre papper. Ju mer biologiskt produktiv yta som behövs för att få fram en produkt, desto större är fotavtrycket för den produkten så om jag möter mina behov med mindre ytkrävande produkt så minskar mitt fotavtryck.

  Största skillnaden för vårt avtryck på åker och betesmark är hur mycket och vilka animaliska produkter vi äter. Detta för att djuren som ger kött, mjölk och ägg kräver bete och/eller foder. Om man minskar på köttet och osten och äter mer baljväxter själv istället för att mata djuren med soja så kan man t ex drastiskt minska avtrycket på åkermark. Hur stor plats vi tar genom vår användning av bebyggd yta beror framför allt på hur stort vi bor och hur skrymmande infrastruktur vi har i vårt land, t ex hur mycket vägar, köpcentran, parkeringsplatser mm som vi har per capita i vårt land.

  Med vänlig hälsning
  Carina Borgström-Hansson
  WWF expert-ekologiska fotavtryckKommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.