Fågel i flock eller inte?

Jag har i vinter sett en hel del stjärtmesar i vår trädgård och reagerat på att de alltid flyger tillsammans i små flockar. De andra småfåglarna som vi har i trädgården flyger mer för sig själva. Är detta ett beteende som stjärtmesarna är ensamma om eller är det något speciellt som påverkar dem så att de väljer att flyga tillsammans?

Kommentarer

 • Att flyga i flock eller vara själv är olika strategier för att skydda sig mot rovfåglar och för att finna mat. Under vintern när det är kan vara kärvt att hitta mat, flockar sig ofta fåglar, inom arten, som stjärtmes, eller i flockar med flera arter – så kallade guilder. En guild kan exempelvis bestå av flera mesarter och kungsfågel som tillsammans drar genom skogen och letar mat bland granar och tallar.

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, Biologisk mångfald

  Therese Givarservice
 • Min väninna har matat småfåglar varje vinter. Hennes granne likaså.
  Väninnan måste fylla på nötter ofta medans grannens är full med nötter och inga fåglar alls syns där.
  Vad beror detta på?
 • Hej Inger,

  Ja, det är svårt att säga. Jag har hört mig för lite och fått informationen att
  Ibland kan fåglar rata fågelmat.
  Det händer ibland att maten blivit härsken eller på annat sätt otjänlig. Sånt märker fåglarna men oftast inte en själv. Det kanske också kan vara så att att man bytt sort eller färg på maten, då kan fåglar som är vana att äta där sedan tidigare bli mer försiktiga då det är ny och då okänd mat.

  Med vänlig hälsning
  Ulrika, Medlemsservice

 • Igår kom miljontals småfåglar flygande över Hallandsåsen. Himlen blev nästan svart!! I tio minuter bara välde de förbi. Har aldrig sett något liknande och undrar om någon vet vad det var för fåglar. Det jag hann se var att de hade kluven stjärt och var ljusa på översidan när de flög.
 • Hej Gullvi

  En av våra ornitologer har svarat dig:

  "Spännande, det är enorma flockar av bergfink som drar runt. De ses bland annat i Halland och Skåne, födosökande bergfinkar och ibland flockar på över miljonen fåglar. De kommer från nordliga trakter i Sverige och säkert även från Ryssland och Finland. Grattis till en fin upplevelse. Här en film från Skåne, kanske två miljoner enligt rapportören www.artportalen.se/Image/2649963 ".

  Mvh Therese

  Therese Givarservice
 • Hej! Det kom massor med fåglar och satte sig högst upp i trädkronorna. De var stora som koltrastar men var gråvita på bröstet och mörkare p ryggen. Så satt de där och kvittrade allihopa. Sedan flög de vidare i flock. Vad var det för fåglar?
 • Hej Elisabeth

  Det låter som Björktrastar, de rör sig i stora flockar nu och äter bland annat rönnbär och är i storlek som koltrastar.

  Mvh Therese
  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.