Svartvit kaja?

Den 13 november förra året såg vi ett gäng kajor på ett murkrön i Visby. Bland dessa var en ungfågel, fortfarande ganska dunig men den kunde flyga. Det märkliga var att den var svart-vit. Vi skämtade om att mamman måste ha vänstrat med en skata, för det var så den såg ut. Jag har två frågor kring detta: Är det inte rätt sent för fåglar att ha ungar i november? 2. Är färgningen vanlig och försvinner den när fågeln blir vuxen?

Kommentarer

 • Reproduktionstiden för kaja är normalt från slutet av april till början av augusti. Förmodligen är den svart-vita kaja som du har sett en individ som finns avbildad på ett flertal svenska hemsidor. Enligt Svalan – ett rapportsystem för fåglar på internet – har samma (?) fågel siktats i Visby under flera år. Det rör sig om en vuxen kaja med det genetiska tillståndet leucism. Fåglar med leucism har – till följd av en mutation – problem att lagra det mörka pigmentet melanin i fjäderdräkten; det typiska resultatet blir då opigmenterade (vita) fläckar. Tillståndet förväxlas ofta med albinism som innebär avsaknad av pigment (inget melanin produceras). En del fåglar kan föröka sig över artgränserna (hybridisera). Det förekommer exempelvis naturliga hybrider mellan kajan och den närbesläktade klippkajan, men troligen inte mellan kaja och skata.

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, Biologisk mångfald

  Therese Givarservice
 • Såg den här kajungen i Frödinge Vimmerby kommun idag
 • Hej,
  Vi har fått svar om bilden från Ola Jennersten vår Naturvårdsexpert.

  Tack för din bild.
  Detta är inte en kaja utan en skatunge.  Den är ju naturligt svart och vit så det är inget konstigt med skatan på bilden.

  Just nu är det gott om både kaj- och skatungar. I min trädgård var det tre skatungar men bara en av dem överlevde. Men det verkar ha gått väldigt bra för kajorna och vi har hundratalskajor i flockar som flyger runt i byn!

  Hälsar Ola Jennersten
  Expert, Biologisk Mångfald


Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.