Fågelmatning bra eller dåligt?

I WWF EKO kunde jag läsa att det var bra att mata småfåglarna under vintern. Men är det verkligen bra att köpa importerad fågelmat som antagligen har flugits hit för att ge fåglar som alltid klarat sig själva tidigare? Är det inte ett korkat mänskligt påfund?

Kommentarer

 • Att det är ett mänskligt påfund är ju rätt; om det är korkat kan ju alltid diskuteras.
  Jag har hittat en vetenskaplig artikel där författarna verkligen funnit effekter av vinterutfodring på nästa års häckning, det vill säga att vinterutfodring ger bättre häckningsresultat nästkommande säsong. Artikeln visar därmed att det är ”nyttigt” för fåglarna att få extra mat under vintern.

  En sak är ju också klar och det är att det är väldans trevligt att ha fåglar vid fågelbordet under vintern då man annars inte ser så många fåglar!

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, Biologisk mångfald

  Therese Givarservice
 • I min fastighet där jag har en lägenhet med uteplats har man förbjudit fågelmatning. Även från uteplatsen. Finns det fog för att detta drar till sig råttor och sprider sjukdomar? Har inte märkt detta.
 • Hej Karin,

  Om det finns möss och råttor i närheten är det fullt naturligt att de dyker upp vid fågelmatningen. Man kan minska risken genom att servera fåglarna maten hängande högt upp, så att råttorna inte når den. Man kan även välja en fågelmat som skräpar så lite som möjligt på marken, till exempel talgbollar eller skalade solrosfrön som skräpar mindre än oskalade.

  Läs mer om fågelmatning här:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1027&artikel=6621947

  Med vänliga hälsningar,
  Tove

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.