Till senaste kommentaren

Får koraller säljas i affär i Sverige?

Hej!
Jag undrar över om man får sälja koraller i Sverige? Vi upptäckte en massa stora koraller i en affär i vår stad.Jag frågade försäljaren om det och hon svarade att man får sälja koraller om man har licens för det,och det hade dem enligt henne.Dessutom sa hon att de köper bara koraller som har spolats i land.Jag undrar över hur man kan vara säker på att det är döda koraller och att de som säljer inte ha plundrat korallreven.
                                                                M.V.H:Eva Saller
Eva Saller Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Man kan inte vara säker om hur korallerna hämtats men en massa stora uppspolade döda koraller som är till försäljning låter inte rätt. Det är extremt ovanligt att stora koraller spolas upp utan att gå sönder så det är inte en realistisk förklaring. Koraller ska man enligt WWF låta bli att köpa då det är långsamtväxande kolonilevande djur som långsamt bygger sina kalkskelett det som säljs i butiker. Oftast vet personerna som säljer inte att tillväxten är så lite som mellan 1-10 mm per år.

  Det finns inget förbud att sälja koraller men om man gör det ska butiken kunna visa ursprung och lagligt köp för alla koraller. Många koraller är CITES listade och då behövs särskilda import och export tillstånd som ska godkännas av både export och importlandet.
  En nyfiken fråga är om det är en zoologisk / akvarieaffär eller inredningsaffär som säljer koraller?
  Hälsningar,
  Inger, WWF Hav och Fiske expert
  Ulrika
 • Hej!
  Inredningsbutiken Newport i Norrköpings centrum säljer snäckor och koraller. Hade inga certifikat att visa upp när jag frågade häromdagen. Mycket irriterad personal när jag ville se certifikat på en stor fin snäcka. Enligt hemsidan säljer de replikor men en del koraller såg väldigt äkta ut och snäckan jag höll i för 299kr var det definitivt. Att det var replikor var inget de skyltade med i butiken.
  Peter
 • Hej

  Tack för din info. Man kan även kontakta Tullverket om man undrar över en viss butiks utbud. Butiken skall, kan man tycka, inte dra sig för att visa upp att de har tillstånd att sälja koraller om dessa nu är äkta. Som sagt tidigare ovan så skall alla som säljer koraller kunna visa upp lagligt köp och ursprung för korallerna.
  Med vänlig hälsning
  Ulrika, Givarservice
  Ulrika
 • Vi är en second handbutik som har fått ett korallhalsband i gåva. Frågan är nu om vi har rätt att sälja det? Med vänlig hälsning, Lindome second hand / Ulla-Britt Nyberg
  Ulla-Britt Nyberg
 • Hej

  Tack för er fråga och att ni är försiktiga med detta. Jag skulle rekommendera er att kontakta jordbruksverket med er fråga. Följ denna länk Jordbruksverket Korall

  Med vänlig hälsning
  Ulrika, Givarservice

  Ulrika
 • Om man har gamla korallhalsband vad gäller då?  Sälja eller ge bort ungefär som elfenben?
  Gudrun
 • Hej

  Kontakta Jordbruksverket på tel : 0771-223 223 måndag-torsdag 8.00 – 16.30, fre 8-16, så hjälper dem dig med din fråga.

  Med vänlig hälsning
  Ulrika

  Ulrika

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.