Välkommen till Världsnaturfonden WWFs frågeforum! Här kan du ställa frågor om våra projekt samt hur du kan stödja vårt arbete. Behöver du snabbare svar kan du ringa Givarservice på 08-624 74 14 eller mejla givarservice@wwf.se
Världsnaturfonden WWF kämpar för att skydda de mest hotade och unika arterna och livsmiljöerna på planeten. Vi arbetar också för att mänskligheten ska fördela jordens resurser rättvist och använda dem på ett hållbart sätt. För att nå våra mål jobbar vi såväl på politisk nivå som ute i fält och i tätt samarbete med lokalbefolkningar runt om i världen. WWF finns i över 100 länder, har fler än fem miljoner supportar och driver tusentals projekt inom allt från tjuvjaktsbekämpning till klimatsmarta energilösningar. I det här viktiga arbetet behöver vi ditt stöd. Välkommen att läsa mer och engagera dig!
Såhär ligger det till med flygets utsläpp:
De globala utsläppen av koldioxid från flyget är 2-2,5 % av de globala utsläppen. Den så kallade höghöjdseffekten gör dock att klimatpåverkan från flygutsläppen blir ungefär dubbelt så stor som koldioxidutsläppen ensamt. Slutsats: flyget står för ca 4-5 % med höghöjdseffekterna.
Dessutom växer flygandet, medan andra branschers utsläpp har planat ut eller positivt nog faktiskt har börjat minska. Fortsätter nuvarande trender kan flyget om ett par decennier vara den sektor som står för störst andel av de globala utsläppen. Vi svenskar flyger 5-7 gånger mer än den globala genomsnittsmedborgaren. Skulle alla flyga som vi svenskar idag skulle flyget stå för 25 % av de globala utsläppen.
Enligt Naturvårdsverket och beräkningarna från Chalmers var den uppskattade totala klimatpåverkan från svenskarnas flygresor var cirka 10 miljoner ton CO2ekv inklusive höghöjdseffekten. Det är lika mycket utsläpp som för hela personbilstrafiken i Sverige. Enligt forskare på Chalmers riskerar utsläppen från flyget att bli större än Sveriges totala officiella utsläpp redan år 2040 om inte effektiva klimatstyrmedel införs för flyget. Även om utsläpp från inrikes flyg inte ingår i svenska klimatmålen en jämförelse kan vara att Sveriges så kallad territoriella utsläpp år 2021 var 48 miljoner ton CO2ekv.