FN-rapport ang Afrikas elefanter

FN har nu kommit med en rapport att Afrikas elefanter fortsätter att minska i antal under 2015. Över 20000 elefanter dödades illegalt förra året, en nivå som innebär att antalet döda elefanter för sjätte året i följd översteg antalet födda.
Mycket oroande. Det innebär, om det inte vänder, att elefanterna kommer att utrotas. Jag undrar varför jag ska vara fadder och bidra varje månad, när det inte blir ett bättre resultat...

Kommentarer

 • Tack för din fråga! Här kommer svar från vår Afrikaexpert Allan Carlson:

  Du har helt rätt i att tjuvjakten på Afrikas elefanter fortsätter och är en av vår tids största utmaningar. Precis som du säger minskar antalet elefanter eftersom tjuvjakten tillsammans med den naturliga dödligheten skördar fler djur än vad som föds. Dessutom så kämpar elefantländerna med den kriminalitet som följer med tjuvjakten och handeln med elfenben. Detta sagt så kan vi rapportera att tack vare ditt och andras stöd händer det mycket just nu som är bra för elefanterna.

  Länder med viktiga elefantpopulationer har på bred front infört mycket stränga straff för tjuvjakt och handel med elfenben - vi talar om 20-30 år fängelse. Detta skickar en stark signal till alla kriminella att snaran dras åt. Skyddet i fält med fler parkvakter som är bättre rustade gör det svårare att tjuvjaga – till exempel har under de senaste två åren antalet parkvakter ökat med 3000 bara i Tanzania. Det är svårare i dag att smuggla elfenben, än för ett par år sen. Under det senaste året har Kina och Thailand gjort insatser för att stänga ner handeln med elfenben i fält, utefter smuggelvägarna och på marknaderna, vilket har gjort livet lite tryggare för elefanter. Men precis som du säger så är det fortfarande alarmerande hög tjuvjakt.

  Det vi i fält ser och upplever är att nu vänder det och det är färre ligor som jagar idag än för några år sedan. Det har blivit betydligt svårare att smuggla elfenben och vi tror att effekten av det snart kommer att synas i statistiken över tjuvjagade elefanter. Därför är jag hoppfull inför framtiden. I Kenya ser vi redan goda resultat – där har tjuvjakten mer än halverats, i Botswana har man kontroll på läget, men i länder som Tanzania har vi fortfarande problem.

  Varmt tack för ditt stöd!

  Therese Givarservice
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.