Till senaste kommentaren

Är torsk grön eller röd enligt Fiskguiden?

Hej, jag köpte torskrygg som var fångad i nordostatlanten, alltså får den rött i fiskeguiden, men den är även MSC-certifierad, vilket är grönt.

Gör MSC-certifieringen att det inte spelar roll vart den är fiskad och att det alltid är okej?

Kommentarer

 • Hej Andreas,

  Jag har skickat din fråga till en kollega som är expert på fiskefrågor, vi återkommer till dig med svar.

  Vänliga hälsningar,
  Tove

 • Hej Andreas,

  Här kommer svar från Inger Näslund, vår expert på fiskefrågor:

  Torsk som är MSC certifierad och som med tydlig spårbarhet har det blå märket landar på grönt ljus i WWFs Fiskguide. Detta då det MSC certifierade fisket har gått igenom en tredje parts granskning som ofta innebär att en hel del åtgärder görs i fisket som till exempel mindre bifångst eller påverkan på ekosystemet samt anpassat uttag till mängden fisk som beräknas finnas. En årlig uppföljning och granskning för alla standarder och åtgärder görs. Om fisket inte lyckas gå i rätt riktning riskerar man att förlora sin certifiering.

  I Nordostatlanten finns både certifierade och icke certifierade torskfisken, olika områden i Nordostatlanten har också skilda torskbestånd och en variation av fiskemetoder. Av den anledningen finns torsk från Nordostatlanten på rött och gult ljus men om MSC certifierat även grönt ljus.

  Vill du veta vilka fisken som är MSC certifierade för torsk så besök MSCs hemsida via länken https://fisheries.msc.org/en/fisheries/@@search?q=cod&search=

  Tack för att du väljer mer hållbar fisk.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.