Frusen mask?

Tidigt i år hade vi värmebölja och jag började gräva ur komposthögen. Det förvånade mig att det inte fanns några maskar i den. När jag grävt en stund kom jag längre ner i mitten och fann att den var frusen. Jag bröt sönder det frusna och där var det massor av maskar. Maskarna var inte frusna och började omedelbart att slingra sig iväg. Se min bild. Hur fungerar detta? Varför var maskarna bara i det frusna, och varför var inte de frusna till is?

Kommentarer

 • Maskar är som många andra små markdjur växelvarma och kroppstemperaturen växlar med omgivande temperatur. När det blir kallt blir de slöare för att spara på energin.

  Daggmaskar gräver sig neråt för att övervintra på frostfritt djup. Andra maskar kan bilda jordklumpar som gör att de kan klara noll eller någon frysgrad. Men djupfrysning klarar de inte utan dör därför att kroppsvätskan kristalliseras och ”skär” sönder maskens innanmäte.

  Det är sannolikt att dina maskar inte hade drabbats av för många minusgrader annars hade de nog varit döda. Bland många övervintrande insekter omvandlas kroppsvätskan till sockerhaltig lösning som gör att de kan klara några minusgrader men om det gäller maskar vet jag inte.

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.