Hackspettar

Kan man skilja på de olika hackspettarna som hackar på träd. Och varför hackar de ibland på plåttak eller fönsterkarmar?

Kommentarer

 • Hackspettar hackar av två anledningar. Den ena är för att komma åt insekter inne i ved. Här har de olika arterna olika sätt att hacka på och man kan därför känna igen när en spillkråka, vitryggig hackspett eller en tretåig hackspett har varit framme bara genom att titta på hur hackmärkena ser ut.

  Den stora spillkråkan kan vara riktigt destruktiv om det exempelvis går en elledning inne i en trävägg och spillkråkan får för sig att det låter som en skalbaggslarv; då kan husväggen bli totalt sönderhackad av denna kraftfulla hackare. Den andra anledningen är kommunikation.

  Tidiga vårmorgnar hör man ofta trumvirvlar som hackspettarna åstadkommer genom att hacka på trä eller metall som ger god resonans. Plåtbeskodda telefonstolpar är exempelvis populärt och ljudet bär då långt så att andra hackspettar kan avgöra att reviret är upptaget. Dessa trumvirvlar är också artspecifika så att man kan avgöra vilken art det är som trummar. Större hackspett har korta virvlar, mindre hackspett snabba som en kulspruta, och spillkråkan långa, flera sekunders trumningar.

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Therese Givarservice
 • Hej!
  finns det någon annan fågel som trummar än hackspetten?
  vi har ett svåridentifierat ljud som är mer som en metronom, ett slag i taget, inte en virvel.
  mvh
  Eva Johnson
  Ösmo/Nynäshamn
 • Hej Eva

  Större hackspett har ett mycket kort trummande, slutar nästan direkt och trummar den på någon plåtbit eller annat så låter det bara som ett kort ljud.

  Tack för ditt engagemang.

  Mvh Therese
  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.