Till senaste kommentaren

Hållbart fiske, enbart för människan?

Hej,

När bedömningen görs huruvida ett fiske är hållbart eller inte, tas enbart fiskebestånden för människans behov i åtanke?

Om vi tar sillen i Norska havet som exempel i och med att det har grönt ljus. Lunnefåglarnas populationer kraschar utanför Norges kust på grund av brist på sill till följd av varmare hav och fisket.

Sillen är ju en viktig föda för en rad arter, låter ju bisarrt om man inte ser på hela ekosystemets behov?


Kommentarer

 • Hej Jean

  Vår marina expert Inger Näslund svarar:

  "Du har rätt i att sill och en hel del andra fiskar fungerar som föda för större fiskarter och många andra arter som sjöfåglar och marina däggdjur. Vad WWF vill föra fram är att ett hållbart fiske ska bedrivas på ett sätt där man tar hänsyn till hur fiskbeståndet mår innan beslutar om hur mycket som ska få fiskas till människoföda. Men man måste även ta hänsyn till andra havslevande arters födobehov, ekosystemet de lever i och minska bifångst av oönskade arter. Vi kallar det ekosystembaserad förvaltning. Tyvärr har man under lång tid förvaltat kommersiella fiskarter separat från ekosystemet i övrigt men en förändring i skötselplanerna måste komma om vi ska kunna fiska i framtiden och ha hav i balans".

  Tack för ditt engagemang.

  Mvh Therese
  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.