Havskonferens och plast

Hej!
Jag är "marinfadder" och tycker det är jättebra att problemet med plasten i haven uppmärksammas mer och mer.

Jag ser fram emot resultatet av Havskonferensen i New York som Sverige är medarrangör för den 5-9 juni 2017 och som det just nu sker ett förberedelsemöte inför. Hur kommer WWF att bevaka konferensen och kommer organisationen att delta på något sätt? Konferensen ska tydligen "resultera i en mellanstatlig politisk deklaration, en "Call for Action" för att driva på arbetet mot hållbara hav". Vad anser WWF att en sådan deklaration borde innehålla?

Regeringen har nyligen även berättat om planer för att tackla problemet här i Sverige http://www.regeringen.se/artiklar/2017/02/plast-i-haven--ett-omfattande-miljoproblem/
Vad gäller plastpåsar ska tydligen de som tillhandahåller plastpåsar vara skyldiga att informera om alternativen. Det låter lite tandlöst, vore det inte bättre med ett förbud eller en obligatorisk avgift? Vad är WWF:s inställning i frågan?

Tack på förhand!
Elisabeth

Kommentarer

 • Hej Elisabeth, fint att du är Marinfadder! Det är tack vare dig och många andra som vi kan göra skillnad för världens hav.

  Du kan läsa om WWFs deltagande i havskonferensen på vår hemsida: http://www.wwf.se/press/aktuellt/1688528-sverige-och-fiji-tar-pa-sig-ledartrojan-for-haven

  När det gäller plaståsar anser WWF att ett förbud mot plastkassar i butiken är det bästa. Snabbförbrukning av plast är inte en del av vår framtidsvision och vi tror inte att avgifter är tillräckligt effektiva utan vi vill förbjuda plastpåsarna utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

  En bit ner på den här sidan kan du läsa vårt remissvar angående plastbärkassar.

  Vänliga hälsningar
  WWF
  WWF
 • Hej,
  Tack för länken till artikeln om havskonferensen. Eftersom artikeln inte fanns där när jag ställde min fråga, väljer jag att dra slutsatsen att det lönar sig att ställa frågor om det man tycker är viktigt. ;-)

  Tack även för länken till ert remiss-svar om plastpåsarna. Obegripligt att regeringen inte valt att gå på er linje med förbud och en utfasning snarast. Jag hoppas att ni fortsätter att bevaka och bedriva påverkansarbete i den här frågan, med tanke på att det anges att regeringen är "på gång med kompletterande initiativ på området."

  Vad är WWF:s inställning till s.k. nedbrytbara bärkassar av t.ex. sockerrör? Jag har läst någonstans att de ur ett havsperspektiv inte är så bra ändå, eftersom de inte bryts ner när de sjunkit ner i vattnet.

  Vänliga hälsningar,
  Elisabeth
 • Hej Elisabeth,

  Påsar eller kassar av sockerrör kan man säga minskar koldioxidutsläppet vid förbränning. Ur ett havsperspektiv vill vi inte rekommendera dem. Plastkassar av sockerrör eller annat plastmaterial ska inte ut i haven eller i naturen över huvud taget.

  Med vänliga hälsningar,
  Tove

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.