Häxkvastar?

När björkarnas grenar är utan löv kan man ofta se hopvuxna kvistar/grenar som ser ut som bollar i grenverket. När jag var barn tror jag att man kallade dem för ”häxkvastar” och man sa att det var ett angrepp från någon parasit eller liknande.

Min fråga är om trädet bara drabbas där ”kvastarna” bildats eller skadar dessa angrepp hela trädet och påverkar det i så fall trädets livslängd?

Kommentarer

 • Häxkvastar är täta ansamlingar av skott på grenar av olika trädarter. Ofta är det en svamp av släktet Taphrina som har varit framme. När växten blir infekterad utsöndrar svampen ett ämne som dödar toppskottet och stimulerar växten att bilda mängder med skott på grenen.

  Ofta växer häxkvasten till under första året men kvastens skott dör så småningom. Infektionerna gör att trädet kan bli lite lägre och, om infektionen är omfattande, få en mindre diameter. Som vanligt med svampinfektioner är vissa värd-individer mer känsliga för att bli infekterade än andra.

  Det finns flera arter av Taphrina som förmodligen är artspecifika. En vanlig art angriper glasbjörk. På barrträd kan också andra svamparter och även kvalster orsaka häxkvastar.

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.