Till senaste kommentaren

Hej WWF! Vad som är det bästa miljö alternativet till att ha ost på mackan. Kan ni ge mig tips?

Jag skickar in den här frågan för att jag vill dra ner min mjölk konsumtion pga miljö själ. Jag funderade på om jordnöttssmör var bättre, men de flesta jordnötter kommer långt från Sverige. Vad tror ni?
Anonym Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej!

    Tack för din fråga, och roligt att läsa att du är en medveten konsument! Din fråga om vilket pålägg som är ”bäst för miljön” är inte helt enkel att besvara. Det komplicerade är att det beror på vilken ”miljöfråga” man prioriterar. Ost påverkar klimatet relativt mycket, men om den är svensk kan den bidra positivt till den biologiska mångfalden då de svenska korna går ute och betar. Vill man äta ngt som är mindre klimatbelastande är pålägg baserade på baljväxter bra såsom hummus och andra bönröror. Baljväxter (som bönor, ärtor och linser) har låg klimatpåverkan, och väljer du ekologiskt är det bra för den biologiska mångfalden eftersom inga kemiska bekämpningsmedel används i produktionen. Jordnötssmöret du nämner har fler utmaningar än bönor då det går åt en del vatten att producera dem och då odlingarna i vissa områden bidrar till avskogning. Samtidigt är jordnötter en ganska bra nöt i relation till andra nötter eftersom den är fältodlad och därmed oftast tar upp mindre mark i anspråk än andra nötter. Dessutom är jordnötter väldigt rika på näring och energi så man kan äta ganska lite och få i sig väldigt mycket! Välj ekologiskt jordnötssmör så har inga kemiska bekämpningsmedel använts i odlingarna. Transportens påverkan som du frågar om är inte så stor då nötter fraktas med båt. 
     
    Hoppas det gav dig lite vägledning!

    Hälsningar Anna Wahlberg, Hållbar mat WWF
    Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.