Högljudda fåglar!

Vi satt häromdagen och lyssnade på en koltrast som satt högt uppe på ett träd och sjöng. Den var ganska långt borta ändå hörde vi den tydligt och någon undrade hur många decibel den kunde åstadkomma. Vet man det? Vilken fågel har världsrekord? Såväl påfågeln som stora papegojor kan ju spräcka trumhinnor om man är för nära. Hur många decibel har deras läten?

Kommentarer

 • Hej,

  Fåglar kan sjunga väldigt högt. Det är ju en del av strategin att se till så meddelandet kommer igenom alla andra ljud i naturen, antingen som försvar för exempelvis ett revir eller som inbjudan till en framtida partner! 70–80 decibel omnämns i litteraturen, exempelvis näktergalar, och då är det på gränsen till smärtsamt.

  Det finns också en del fågelarter som är extra ljudliga. Tranan kan skrämmas rejält med sitt skrik och likaså hörs rördrommen lång väg. Praktlyrfågeln Menura novaehollandiae finns i Australien och kan både låta väldigt högt och härma alla sorters ljud. Vad sägs om motorsåg, bilalarm och motorkameror!

  På Nya Zeeland finns också en marklevande papegoja, kakapo, som sitter i en ljudförstärkande grop som den själv tillverkar och med hjälp av jättestora ljudsäckar kan de tillverka ljud som hörs på mer än en halvmils avstånd.

  Vissa fåglar använder exempelvis ”redskap” för att få det att låta extra starkt – hackspettar hackar ju gärna på plåtskodda telefonstolpar och även i olika håliga träd med väldigt gott resultat!

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.