Till senaste kommentaren

Hur är det med souvenirer av elfenben?

I mitten av 1960-talet fick jag två elefanter. De är gjorda av ett svart, hårt och blankt material som jag tror är något slags trä. Betarna är 7 centimeter långa och av elfenben.

Behöver jag skämmas för att jag har dem? Vad ska jag göra med dessa souvenirer – är det kanske bäst att göra sig av med dem och i så fall hur? Något globalt förbud mot handel med elfenben fanns ju i varje fall inte när de inköptes.

Kommentarer

 • Reglerna för elfenben är i dag stränga eftersom handeln med elfenben ökat dramatiskt.

  1) All handel med obearbetad elfenben är förbjuden i Sverige.
  2) Om man som du har snidat elfenben kan man söka dispens från detta förbud genom ett CITES-intyg. Det är Jordbruksverket som utfärdar dessa intyg. Du måste dock bevisa att du kommit över elfenbenet på ett lagligt sätt.
  3) För gamla föremål – tillverkade före 3 mars 1947 – är det tillåtet att sälja föremålet inom EU. Men då måste du ha trovärdig dokumentation som bevisar ålder och ursprung.

  Det verkar som att det är villkor 2 som gäller för dig. Om du bestämmer dig för att sälja elefanterna så behöver du ett CITES-intyg från Jordbruksverket. Om du vill göra dig av dem, se till att de blir förstörda, till exempel brända.

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.