Till senaste kommentaren

Hur flyttar fåglar under vintern?

De senaste månaderna har vi på vårt fågelbord haft både bofink och steglits.
Är det inte fåglar som brukar flytta söderut under vintern? Hur gör fåglar för att bestämma om de ska stanna eller flytta när kylan kommer? Flyttar de en bit i taget eller drar de söder över på en gång?

Kommentarer

 • Flera flyttfågelarter har under senare år börjat tillbringa hela eller delar av vintern i Sverige. Just nu (januari) har jag också både bofink och steglits vid fågelbordet.


  Man brukar skilja på datum- och väderflyttare. De som flyttar långt bort, som exempelvis svalor och andra insektsätare, brukar flytta vid ungefär samma tidpunkt. Men väderflyttarna tar sig bara så långt som det är ”nödvändigt”, ofta till södra Sverige eller delar av Europa där vädret är drägligare. Flytten blir då gärna lite hoppig med stopp där livet är gott. Hit hör bland annat de arter som du nämner men också gäss och svanar. Ofta stannar de tills kyla och snö tvingar bort dem. På samma sätt återvänder de när snötäcket spricker upp. Datumflyttarna från exempelvis tropiska Afrika kan däremot inte veta hur vädret är här uppe och är därför mer konservativa i sin flyttning. Ornitologen Erik Rosenberg exemplifierade detta genom att referera till sin födelsedag 17 augusti som den dag tornseglarna lämnar Sverige och sin namnsdag 18 maj som den dag de återvände!

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, Biologisk mångfald

  Läs gärna om fåglar i Sverige HÄR.🐦
  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.