Till senaste kommentaren

Hur kan vissa djur hänga upp och ned?

Hej! Jag undrar hur det kommer sig att vissa djur som exempelvis pungråttor och fladdermöss kan hänga länge och till och med sova upp och ner utan att dö?
Medans en människa däremot inte kan vara upp och ner speciellt länge utan att blodet samlas i dess huvud och människan tillslut dör.
Eftersom att gravitationen är en faktor betyder ju det att det verkar förhållande lika på allt, stort som litet, men i förhållande till massan. Om man tittar på de små ovan nämnda djuren så drar ju jordens dragningskraft även ner deras blod mot huvudet, borde inte även dem dö om de får för mycket blod i huvudet?

Har försökt att finna svar på internet, men ej lyckats finna något.
Gissar att det har något att göra med dessa djurs anatomi, men vad och hur fungerar det?

Vore kul att veta, tack för svar!
MVH //En fundersam Julia

Kommentarer

 • Hej
  Fladdermöss hänger ju i fötterna av många bra anledningar. Det går fort att börja flyga om fara hotar - bara att släppa och försvinna!
  Bena är utrustade med speciella senor som inte är förbundna med muskler - när fladdermusen greppar grenen de vill hänga i hålls greppet utan att behöva anstränga några muskler - de hänger kvar även om de dör!
  Kroppen är liten och de innehåller mkt liten vikt med blod vilket gör trycket i huvudet relativt lågt, vidare har de speciella blodkärl med flikar som håller kvar blod och gör så det bara rinner åt ett håll
  Hälsar Ola

  Ola Jennersten
  Världsnaturfonden WWF
  WWF Sweden
  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.