Till senaste kommentaren

Hur överlevde isbjörnarna historiskt på Grönland?

Hur överlevde isbjörnarna historiskt på Grönland när det var mycket varmare än idag?
WWF

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga! Du har helt rätt i att det var en värmeperiod på Grönland som troligen varade mellan år 950 och 1250. Temperaturen var då ungefär lika hög som idag. Idag vet vi att mängden växthusgaser är sammanlänkad med klimatförändringarna, men för Grönland för knappt tusen år sedan vet vi inte de bakomliggande orsakerna. Det finns teorier rörande jordaxelns lutning i jämförelse med solen, stor aktivitet hos solen och avsaknad av stora vulkanutbrott, men allt är ganska löst vetenskapligt.

  Isbjörnar är rörliga och kan lätt vandra 100 till 200 mil för att komma till en bra och relativt stabil havsis, där trivs de bäst och kan fånga sälar. Den havsis som kommer att finnas kvar längst sommartid är vid Nordvästra Grönland och man får anta att det var samma sak för 1 000 år sedan. Isbjörnarna vandrade iväg dit havsisen fanns.

  Det som skiljer mellan nu och då är att Arktis fortsätter att värmas upp och kommer att fortsätta värmas upp under lång tid framåt. Det medför att havsisarna riskerar att smälta bort sommartid från väldigt många havsområden och att isbjörnarna då får trängas ihop i områden norr och nordväst om Grönland.

  Läs gärna mer om isbjörnar här! Du kan även bli isbjörnsfadder här.🌎
  Rebecka Givarservice
  (Uppdaterad )
 • Finns det statistik för antal isbjörnar under de senaste 10 åren (eller mer)?
 • Hej Bengt,

  Man uppskattar att det finns ca 25 000 isbjörnar nu (mellan 22.000-31.000 stycken). Att de ökat sedan 1970-talet är känt eftersom jakt förbjöds då.

  Isbjörnarna är idag hotade på längre sikt, om klimatförändringarna fortsätter. När havsisen minskar, minskar isbjörnens jaktmarker och därmed dess möjlighet att få tag i föda.

  Den grupp forskare som utvärderar hur det går för isbjörnarna är ansluten till Internationella Naturvårdsunionen (IUCN) och idag är isbjörnen klassad som sårbar (vulnerable). IUCN räknar med att isbjörnsstammen minskar med 1/3 till år 2050

  Läs gärna mer om isbjörnar här! Du kan även bli isbjörnsfadder här.🌎

  Tack för ditt engagemang!🌎
  Rebecka Givarservice
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.