Till senaste kommentaren

Miljövänligt med importerad mat?

Jag undrar vad som är mest miljövänligt. Att köpa 1 kg lokalt och ekologiskt lamm kött eller att köpa 1 kg importerade bananer?

Kommentarer

 • Hej Agneta,

  Vi har fått svar från Anna Richert som är vår expert på matfrågor:

  "Hej, det beror på vad du är ute efter. Klimatmässigt är lammköttet sämre enligt internationella databaser och livscykelmetodik, men sett ur perspektivet biologisk mångfald är lammköttet definitivt bättre eftersom den produktionen håller våra betesmarker och hagar öppna. Det är ju också så att man inte ersätter lamm med bananer i en måltid. Båda kan ingå, men inte jämt, vi brukar prata om vikten av variation för att sprida ut riskerna. Vi jobbar med budskapet ”mindre men bättre kött”, och då är svenskt lammkött ett bra val. Vi jobbar också med att man bör äta mer frukt och grönt, i enlighet med Livsmedelsverkets nya nordiska kostråd. Då kan man säga att bananer är ett ok val, inte toppenbra. Mer närodlad frukt och frukt i säsong, mer bär, och mer ekologiskt är råden för frukt och grönt."

  Hoppas du är nöjd med svaret!🌍

  Läs gärna om planetsmarta måltider och tips HÄR.🌍🍴
  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )
 • Tack Therese för svar!
  Min fråga uppkom i samband när min äldsta son blev vegan av miljöskäl för ett par månader sedan. Jag själv är mycket mer för att handla och äta närproducerat och tror att det har mer "impact" på miljön. Han äter nu istället mycket mat som är importerad.

  Mvh
  Agneta

 • Hej Agneta

  Valet att äta veganskt ger faktiskt stora miljöfördelar för både klimat och biologisk mångfald. Det som händer för många är att köpen av importerade varor ökar, det är inte så bra för våra svenska öppna landskap. Samtidigt, det är inte så lätt att kräva att allt ska bli rätt på en gång. Sonen tar ett viktigt steg, och är i minoritet idag, de flesta går ju inte så långt. Vi tror inte heller att alla kommer gå hela den vägen, det är inte realistiskt. Köttkonsumtion kommer finnas parallellt med veganismen och då finns det konsumenter som ser till att vi har köttproducenter i Sverige som håller våra öppna landskap levande. För sonens del är det bra att titta efter t ex baljväxter och produkter som produceras här i Sverige, men även om det inte finns så tar han ett viktigt steg för planeten med sitt val. Och de som äter kött bör äta mindre men bättre kött, gärna närproducerat.


  Läs gärna om planetsmarta måltider och tips HÄR.🌍🍴

  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.