Istäckena, lägre salthalt

Med ett varmare klimat skulle istäckena över Östersjön på vintern inte vara lika tjocka och vara kvar under lika lång tid. Jag har läst att det skulle innebära att salthalten i Östersjön skulle sjunka. Varför skulle den göra det och hur skulle livet i Östersjön påverkas av en lägre salthalt?

Mvh
Simon Tell

Simon Tell Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Simon,

  Tack för din fråga.

  Klimatförändringarna är globala och kommer därför sannolikt att förvärra situationen också för vårt känsliga innanhav i öster. Minskat istäcke, höjd vattennivå, intensivare algblomning, lägre syrenivåer på botten och en ökad risk att främmande arter etablerar sig när vattentemperaturen stiger är några exempel.

  Varmare vintrar kan också medföra ökad avrinning av sötvatten och större näringsläckage från jordbruket. Det skulle göra att Östersjön får ännu lägre salthalt och blir ännu mer övergödd. Arter som blåstång, blåmusslor, ejder och torsk skulle då få svårt att överleva. Med stigande havsnivå i världshaven kan också låglänta kuster som Falsterbonäset komma att översvämmas. Läs gärna mer om detta här

  Med vänlig hälsning
  Ulrika, Medlemsservice

  Ulrika

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.