Till senaste kommentaren

Kaffe som är bättre för biologiska mångfalden?

Jag har läst att ni skrivit att kaffet är en av de produkter i svenskarnas kost som har störst negativ påverkan på den biologiska mångfalden eftersom vi dricker sådana mängder. Vad kan jag göra för val av kaffe som är bättre för den biologiska mångfalden och naturen? Eller måste jag sluta dricka kaffe?

Kommentarer

 • Det stämmer att kaffet är ett av de livsmedel med allra högst avtryck på den biologiska mångfalden, sett till svenskarnas totala kost. Det beror främst på att artrika marker odlas upp och omvandlas till kaffeodlingar, vilket är en bidragande orsak till att vanligt kaffe får gult ljus i Vegoguiden. Det går att göra gröna val som genom att välja ekologiskt kaffe kan du dricka kaffe med gott samvete d.v.s. du behöver inte alls sluta dricka kaffet.

  Förutom att välja ekologiskt kan konsumenter också göra stor skillnad genom att bättre ta vara på den dryck som bryggs och inte hälla ut den i onödan. En rapport från Naturvårdsverket förra året visar att av mängden kaffe och te som slängs varje år motsvarar totalt 84,4 miljoner liter om året..🌍

  Så här minskar du ditt kaffesvinn:
  1. Tillred inte mer kaffe än vad du planerar att dricka.
  2. Häll upp kaffet i en termos eller värm kaffe som blivit över när du ska dricka.
  3. Använd överblivet kaffe i mat och annan dryck, t ex frysa in iskuber och göra islatte (testa att göra den på havremjölk!)
  4. Minska avfallet genom att ge kaffesumpen till dina växter – blommor och växter mår bra av kaffesumpen, som innehåller bland annat fosfor och kväve.
  Beatrice Insamling & Givarservice
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.