Till senaste kommentaren

Kan delfinen känna igen sin spegelbild?

Jag har hört att delfinen – så vitt man vet – är det enda djur (utom människan) som kan känna igen sin egen spegelbild. Stämmer detta påstående, eller känner man till några andra djur som kan det?

WWF

Kommentarer

 • Jag har letat i litteraturen och funnit uppgifter om att förutom människa har man funnit tecken på att även människoapor (gorilla, orangutang och schimpans), asiatiska elefanter och flasknosdelfiner kan det. En tysk studie visade att skator känner igen sin egen spegelbild och därför är det nog sannolikt att andra kråkfåglar, exempelvis korp, också har den förmågan.

  Journalisten Roland Johansson på TT berättade att en österrikisk studie visat att vargar har förmågan att läsa av en människas ansikte och förstå att människan tittar på något intressant som är dolt för vargen, vilket indikerar att även varg skulle kunna ha nån typ av självinsikt.

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Läs gärna mer om delfiner HÄR.🐬
  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )
 • Hei! Undrar om ni gjør noe, vad som helst for at redda delfinerna fra Taiji, der de dødas varje dag eller tas til fangenskap.

 • Hej,

  Delfiner hotas bl.a. av bifångst vid annat fiske. De fastnar till exempel i stora drivnät som används för att fiska bläckfisk, lax och tonfisk. I vissa länder jagas delfiner och säljs för konsumtion i mataffärerna. Till exempel fångas varje år 10 000-tals delfiner av flera olika arter i Japan. Man tror att minst 250 000 delfiner dör totalt varje år på grund av människor.

  WWF arbetar aktivt för att minska alla bifångster i samband med kommersiellt fiske. Detta görs dels genom att man stödjer olika forskningsprojekt och dels genom lobbying på internationella organisationer, t ex FN, EU och IWC (Internationella valfångstkommissionen). WWF arbetar indirekt kan man säga med att rädda delfinerna runt Taiji, men mest i det stora hela där delfiner finns och dess livsmiljö.

  Dessutom jobbar WWF för att främja välorganiserad val- och delfinskådning.

  Tack för ditt stöd!
  Med vänlig hälsning
  Ulrika

  Elin Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.