Till senaste kommentaren

Kommer nya arter när andra dör ut?

Jag undrar vad som händer med vårt djurliv när olika arter försvinner.

Om en art dör ut och försvinner från vår jord skapas då en ny art som kommer att ta över den nischen? Man hör att arter försvinner för alltid men samtidigt finner forskarna nya arter hela tiden.

Är detta en balans som naturligt sker eller är det så att om en art försvinner så är det ingen annan som tar över dess nisch? Ofta är det ju nya insektsarter som upptäckts av forskarna och det är mycket sällan som man hör att man funnit någon ny däggdjursart.

Kommentarer

  • Artbildning och utdöende är en process som ständigt pågår. Arter med liknande krav på levnadsmiljö och föda (ekologisk nisch) konkurrerar med varandra vilket kan få individer av den ena eller den andra arten att förändras (morfologsikt eller i antal). Om en av dessa försvinner, breddas sannolikt den överlevande artens ekologiska nisch i brist på konkurrens. Att denna process beskrivs som ”balans” är inte riktigt eftersom resultatet inte upprepas i experiment utan är mer eller mindre kaotiskt.

    Att många nya arter är insekter är inte ett resultat av nybildning av arter. Det beror på att man inte har upptäckt dem. Diskussionen om hur många arter det finns på jorden har varit het i många år med siffror på ett antal miljoner till hundratals miljoner. Av dessa har vi bara namngivit ungefär 1,5 miljoner, så det finns mycket mer att göra! Speciellt gäller det insekter som förmodligen svarar för de allra flesta arterna – både de som är namngivna och de som väntar på att bli det!

    Hälsningar Ola Jennersten
    Expert, biologisk mångfald

    Ulrika

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.