Konstflyg och ”släktträff”

Vid vårt sommarhus i Västergötland har vi korpar som grannar. De har funnits där sedan vi köpte huset för 17 år sedan och vi har noterat ungar de flesta år. Kan det vara samma par som hållit ihop hela tiden? Om så, hur länge kan vi hoppas ha dem kvar?
I augusti/september, oftast efter att ungarna inte längre syns, flyger korparna ”konstflyg” med rollar och under ivrig kommunikation. Är det för att de är ”fria” från ansvaret för ungar och det målinriktade sökandet efter mat – eller är det en del av deras parbildning?
Min sista fråga gäller en händelse som vi bara sett en gång: förra året samlades fler och fler korpar på en åker i närheten. Som mest räknade vi till 39 korpar. Vad kan det ha varit som samlade dem och hur kommunicerades detta? Var det en ”släktträff”?

Kommentarer

  • Vad trevligt med korpar som grannar! Korpar bildar ofta livslånga äktenskap och kan bli mycket gamla. Fåglar i fångenskap lär kunna bli 40 år men livet i det vilda är svårare. Jag har inte funnit några data som överstiger 12 år. Antingen har dina fåglar slagit rekord eller så har ett nytt par tagit över boet. Korparnas konstflyg är ju en fin upplevelse! Det är sannolikt uppvaktningsbeteende som visar att det kan bli fortsättning på häckandet i ditt område. Så till ”släktträffen”: korpar är inte kolonilevande utan mer självständiga. De är duktiga på att finna kadaver och är då ofta verbala vilket lockar andra korpar till maten. Det är vanligt att många korpar samlas vid ett kadaver, så jag tror att det var mat på ditt fält som lockade dem och inte en släktträff. Om du vill läsa mer om korpar rekommenderar jag en amerikansk forskare, Bernt Heinrich, som har skrivit flera trevliga böcker om korpar och deras liv.

    Hälsningar Ola Jennersten
    Expert, Biologisk mångfald

    Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.