Langustinos

De Langustinos (ser ut som stora räkor) vi äter när vi är i Spanien kommer från Ecuador, någon som vet om de är odlade eller fångade.
Är de ok att äta?

Kommentarer

 • Hej Åke

  Vår expert Inger Melander har svarat:

  "Arten Panulirus spp går under många namn i handeln; bland annat spiny lobster och languistiner/langustinos. Fiske efter denna art bedrivs i flera av våra stora världshav; Atlanten, Stilla Havet, Indiska Oceanen och Medelhavet men det är endast ett fåtal fisken som får grönt ljus i WWFs fiskguide och med andra ord lever upp till WWFs kriterier för ett långsiktigt hållbart fiske; nämligen bärkraftiga bestånd, minimal ekosystempåverkan och en effektiv förvaltning. Langustiner som är handplockade inom USA:s ekonomiska zon eller vid Bahamas, Kuba och i Karibiska havet får grönt ljus av WWF (FAO 31).

  WWF har sedan 2009 ett pågående projekt i Galapagos Marina Naturreservat som ämnar till att försöka rädda fisket efter langustiner, och i förlängningen detta unika marina ekosystem. Projektet är ett samarbete mellan WWF, fiskare, lokala myndigheter och andra ideella organisationer. År 2015 höjde man nivån på projektet ytterligare ett steg och har nu infört en detaljerad övervakning och analys av detta fiske för att kunna avläsa status och följa processen på årlig basis. Med hjälp av insamlad data kommer man nu veta vilket skick beståndet befinner sig i och på så sätt kunna jobba framåt med bästa möjliga förvaltning. Man har även skapat en certifiering ”The Galapagos Seal” som är ett bevis på att kräftorna kommer från ett ansvarfullt och hållbart fiske".

  Hoppas du är nöjd med svaret.

  Vänligen Therese

  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.