Lax

Hej!

Jag har en fråga angående lax.Skulle ni säga att det är bäst att köpa kravmärkt odlad lax (Coop) eller lax som marknadsförs som vildfångad i Kalix? Motivera gärna svaret. Och hur är det med vildfångad fjällröding? Den ser ut som att den saknas något i er fiskguide om den. Mvh IdaKommentarer

 • Hej Ida

  Vår expert på Fiskguiden Karin Glaumann har svarat dig:

  "Både KRAV och ASC-märkt lax har grönt ljus i Fiskguiden. Den vilda laxen hotas starkt av vattenkraften. Den är en vandrande art som när den ska leka går upp i rinnande vatten och fastnar nedanför kraftverkens turbiner då det inte finns någon vandringsväg förbi dessa. Blockeringarna från dammarna gör att man inte kan fiska vild lax på ett hållbart sätt. I många älvar är laxstammarna fortfarande svaga men det finns ett fåtal undantag, bland annat Torne älv och Kalixälven.

  Det fiskas idag på både vild och kompensationsutsatt lax. Eftersom det i handeln är svårt att särskilja vilken älv som laxen kommit från samt om den kommer från ett vilt laxbestånd eller är kompensationsutsatt så anser vi att man bör vara försiktig med att konsumera lax från Östersjön och övriga nordostatlanten. Den odlade laxen har andra utmaningar kopplat till sig som näringsläckage och rymningar men är den certifierad så innebär det att odlare måste vidta åtgärder för att minimera dessa effekter på den omgivande miljön.

  Vad gäller fjällröding har den generellt rött ljus i Fiskguiden, se https://fiskguiden.wwf.se/blog/fiskar/rodingfjallroding/. Dock kan det finnas hållbara bestånd lokalt i vissa sjöar. Fiskekonsulenter som arbetar på Länsstyrelsen kan ge mer information om hur det ser ut i olika delar av Sverige".

  Tack för ditt engagemang!

  Mvh Therese
  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.