Till senaste kommentaren

Lejon minskar, babianer ökar, resulterar i sjukdomsspridning

Hej! Jag håller på med ett arbete om hållbar utveckling i skolan (jag går i nionde klass), och jag har lite frågor som rör babianer och lejon. Jag har läst att genom att lejonen i Afrikas länder minskar genom t.ex tjuvjakt, så ökar djuren som lejonen äter, t.ex babianer. Eftersom även djurens levnadsområden minskar, tvingas då den stora babianpopulationen flytta närmare människorna. Jag läste lite om att babianerna delvis biter männsikorna och på så sätt sprider sjukdomar. Jag kan tyvärr inte hitta så mycket mer om det här ämnet, t.ex vilka länder som blir drabbade mest, eller vad för sjukdomar babianerna sprider och hur det påverkar oss männsikor. Jag mailade först till Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog, men han var inte insatt i ämnet och hänvisade istället mig till er, och speciellt Ola Jennerstet. Ni kanske inte heller är insatta i detta ämnet, men tänkte att det var lika bra att fråga. Tacksam för svar! Tove

Kommentarer

 • Hej Tove!
  Det stämmer att antalet lejon minskar snabbt. Förmodligen finns det färre än 10 000 vilda lejon idag. Framför allt finns de i östra och södra Afrika. Det är bevisat att minskande populationer av toppredatorer påverkar bytesdjur, och det finns flera studier som visar just det som du vill studera. Exempelvis erfarenheter i Yellowstone nationalpark i USA där vargar reglerar antalet wapitihjortar (Cervus canadensis). När vargarna försvann från parken ökade antalet hjortar och växtligheten längs vattendrag betades ner. När vargarna sedan fick komma tillbaka minskade antalet hjortar, växtligheten återkom och antalet fåglar som gillar buskage ökade.
  Sjukdomar har samma effekt. När antalet växtätande antiloper och gnuer minskade på grund av en virussjukdom, ökade gräsvegetationen och därmed antalet bränder på grund av mycket torrt gräs.
  Babianer ökar också i antal när lejonen försvinner och man har då sett att mängden magparasiter ökar hos både babianer och människor eftersom det blir fler möten både mellan babianer och mellan babianer och människor.
  Du kan läsa mer i denna uppsats (skrolla ner på sidan)!
  Läs gärna mer om lejon och andra stora kattdjur i Afrika här!🦁
  Med vänlig hälsning, Ola Jennersten,naturvårdsexpert,WWF
  Rebecka Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.