Mata isbjörnar

Varför är det förbjudet att mata isbjörnar? Med tanke på den film som nu visas på FB och isbjörnens framtid, så borde man kunna utfodra dem under ordnade förhållanden och utan mänsklig kontakt.

Kommentarer

 • Hej Marit,

  Tack för din fråga.
  Vi har framfört den till en av våra Isbjörn och Arktis experter och återkommer till dig inom kort.
  Med vänlig hälsning
  Ulrika
  Ulrika
 • Hej Marit,

  Jag har själv sett svältande isbjörnar i Ryssland och det är nog ett av de hemskaste upplevelserna jag varit med om. Det var en mamma med två ungar som var fast på en ö och man kunde nog ha simmat därifrån till maten några mil längre norrut. Men hon lämnade inte sina ungar. Det var bara skinn och ben på dem.  

  Tyvärr är det inte en lösning att mata isbjörnarna på grund av flera orsaker. De blir vana med att människor ger dem mat och då lär sig isbjörnarna att närma sig människor. Det går nog att lokalt mata dem utan lukt från människor, men det får inte bli fel. För när isbjörnar kommer för nära människor är det farligt för båda, ofta slutar det med att isbjörnen skjuts. WWF stödjer därför projekt som minskar konflikten mellan människa och isbjörn, delvis genom isbjörnspatrullen som motar bortisbjörnar som är på väg in i samhällen och samtidigt varnar invånare att undvika vissa områden när isbjörnarna är nära. I Kanada har WWF finansierat elstängsel runt slädhundar och stålkontainrar så att inuiter kan förvara sin mat där på säkert ställe utom räckhåll för isbjörn.

  Tillfälligt kanske man kan mata isbjörn, men det är inte säkert att det är den bästa lösningen. År 2007 flyttades många självdöda valrossar av WWF och lades på hög utanför ryska samhällen för att hålla isbjörnarna borta från människorna. Varje natt var 30-40 isbjörnar inne i det lilla samhället Vankarem (150 invånare).

  Långsiktigt måste vi satsa på att havsisarna i Arktis inte minskar längre och det innebär att vi drastiskt måsteminska utsläppen av växthusgaser.

  Vänligen,
  Tom Arnbom
  Arktisexpert WWF
  Ulrika

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.