Till senaste kommentaren

Matar man ekologiska kor med soja?

Ni har skrivit att svenska kor äter soya för att det är proteinrikt. Men gäller det också för kor som spenderat sin tid på ekologiska gårdar och kravmärkta? Är sojan processerad med hormoner för att djuren ska växa snabbare i Sverige? För om det är så, så är det inte så mycket bättre att köpa närproducerat och ekologiskt kött, eller?
Är lösningen då att äta vegetariansk/ vegansk kost? Tacksam för svar!

Kommentarer

 • Hej Zina,

  Tack för din fråga. Vi återkommer med svar till dig från vår kollega som arbetar med detta.

  Vänliga hälsningar,
  Tove

 • Hej Zina,

  Här kommer svar från Anna Wahlberg som arbetar med hållbar mat hos WWF:

  Svenska kor producerar stora mängder mjölk – flera tusen liter mjölk om året per ko. För att orka detta behöver de mycket näring. Därför får de bl.a. soja i fodret.
  Även ekologiska kor får ofta soja, den sojan ska då vara ekologiskt producerad – t.ex. får inte kemiska bekämpningsmedel användas i ekologiska soja odlingar.

  Soja är inte behandlad med hormoner.

  I Sverige är vi noga med vilken soja som köps in som foder till våra djur. Den soja som importeras till Sverige som djurfoder är GMO-fri och mer ansvarsfullt producerad (det finns olika certifieringar för detta).
  WWF anser att många fler företag behöver ställa samma krav eftersom odling av soja kan ha stor påverkan på både människor, djur och natur. Vill du veta mer om sojaodling och problemen och möjligheterna kring den kan du läsa här:
  http://www.wwf.se/vart-arbete/ekologiska-fotavt...

  Om man äter kött är det bra att köpa svenskt kött. Vi har en god djurhållning i Sverige och har hårda regler kring t.ex. att antibiotika bara får användas när djuren verkligen behöver det. Så är det inte i många andra länder.
  Om man äter kött är det också bra att köpa svenskt ekologiskt kött – gärna naturbeteskött för deras betande och trampande ute på gräsmarker är bra för den biologiska mångfalden.

  Vår hållning kring köttätande är ”ät mindre men bättre kött.” Kött kan bidra med viktiga näringsämnen i den svenska kosten och betande djur är viktiga för vårt öppna landskap. Men idag äter vi i Sverige mer kött än vad planeten tål (och vad som rekommenderas av hälsoskäl).
  Köttkonsumtionen bidrar globalt till ökade klimatgasutsläpp och andra miljöproblem. Genom att äta mindre men miljömässigt bättre kött, välja mer protein från växtriket och inte slänga kött så gör du en hjälteinsats för planeten! Om du vill veta mer om olika typer av kötts klimat- och miljöpåverkan läs i Köttguiden http://www.wwf.se/vart-arbete/ekologiska-fotavt...

  Hälsningar

  Anna Wahlberg

 • Är det bättre ur miljösynpunkt att äta sojaprodukter? Jag märker en trend att det finns alltfler sojabaserade livsmedel. / Catarina
 • Hej Catarina,

  Ur ett klimatperspektiv är sojabaserade produkter oftast ett bra matval. Generellt kommer soja som går till människoföda från en produktion som inte bidrar till regnskogsskövling. Ännu bättre är ekologiska sojaprodukter som har producerats utan kemiska bekämpningsmedel.

  Något man kan tänka på är att flera av produkterna som görs av soja har behandlats för att ge dem rätt smak och konsistens, som liknar kött. Det är också något som belastar klimatet. Det enklaste är ofta bäst, och det handlar om att använda sojabönor eller för den delen, andra bönor, som kokats och äts i lågförädlad form.

  Hälsningar, Anna Wahlberg


 • Hej!
  Jag försöker att undvika sojaprodukter och majsprodukter och även att äta kött från djur som är uppväxta på soja och majs produkter. Som jag förstod det på tidigare svar kan "ekologiska djur" ha ätit soya och säkert även majs. Finns det något märkning eller sätt att veta vad djuren har ätit?
  Har precis kommit hem till Sverige efter att bott i Australien en längre tid och där kan det stå att djuret är "grass fed" går det att få tag på nått likvärdigt här i Sverige?
 • Hej Sofie,

  Här kommer svar från Anna Richert på WWF:

  Det finns inte så många märkningar när det gäller vilket foder djuren har ätit. Inom ekologiskt, eller naturbetesköttet, regleras t ex hur mycket av fodret som kommer från bete och att fodret ska vara ekologiskt.

  Företagskoncept som jobbar med krav på foder är t ex Scans rapsgris som utfodrats med större mängd raps. Det här är ett intressant område eftersom en stor del av hållbarhetsutmaningarna för djurhållning är kopplat till vilket foder djuren äter.

  WWF i Storbritannien har tagit fram ett stödmaterial som handlar om hur man kan hållbarhetssäkra foderför djur, läs gärna mer på https://www.wwf.org.uk/updates/appetite-for-destruction (på engelska)


 • Hej!
  Tidigare skrev ni att "Generellt kommer soja som går till människoföda från en produktion som inte bidrar till regnskogsskövling." Men hur kan man veta säkert?
  /Emmy
 • Det beror på var i världen, på den svenska marknaden är de flesta sojaprodukterna tillverkade av europeisk GMO-fri soja, vilket inte medför någon ökad risk för skövling av regnskog.

  Inom EU har vi världens strängaste lagstiftning när det gäller genmodiferade grödor. GMO-soja får odlas inom EU, men det färdiga livsmedlet måste då märkas tydligt. I Sverige är det än så länge ovanligt med GMO-innehållande livsmedel. Ekologiska livsmedel som är KRAV-märkta får aldrig innehålla GMO.  Vill man undvika GMO bör man välja ekologiska produkter i första hand. Läs gärna mer om
  soja och GMO på Livsmedelsverkets hemsida här: https://www.livsmedelsverket.se/sok/Search/?q=soja

  Med vänlig hälsning
  Ulrika

 • Hej!
  ”Generellt kommer soja som går till människoföda från en produktion som inte bidrar till regnskogsskövling.”

  Gäller det första alltså inte soja som importeras som foder till köttdjur?

  Och finns det någon märkning som lovar att produkten inte kommer från skövling av regnskog och utklassning av lokala småbönder? Kravmärkt? Rättvisemärkt?

  Mvh
  Jennifer
 • Hej!

  Jag är också väldigt nyfiken på soya och kött/mjölkproduktion i Sverige. Finns det data som visar hur stor del av fodret som är av importerad soya/majs? Det är ju extremt relevant ur miljösynpunkt framför allt då det ju går åt väldigt mycket foder för att göda upp djur så de kan ge oss mjölk/kött tänker jag.

  Hur stor del av vår djurhållning göds av svensk föda (gräs och annat som är odlat här)?

  Har hört det kastas omkring att en köttbulle kräver lika mkt växtprotein att ta fram som 50 växt-baserade bullar. Är detta i närheten av sant, trots uppenbar förenkling?

  Letar som en galning för att få svar på dessa frågor, hoppas ni kan hjälpa mig. :-)

  Tack på förhand,
  Mathias
 • Hej 

  Här kommer svar på dina frågor.

   Hur stor del av vår djurhållning göds av svensk föda (gräs och annat som är odlat här)?

   SVAR: Större delen av fodret som våra djur äter kommer från Sverige, vi har inte siffror på exakta andelar men vi vet att det som importeras framför allt handlar om soja, lite raps och majs samt spannmål. Under den extremt torra sommaren 2018 importerades även hö och halm, något som är ovanligt. Kontakta gärna Jordbruksverket för statistik om import av livsmedel.

   Har hört det kastas omkring att en köttbulle kräver lika mkt växtprotein att ta fram som 50 växt-baserade bullar. Är detta i närheten av sant, trots uppenbar förenkling?


  SVAR: Ja, detta är i närheten av sant, svårt att säga exakt eftersom det kan vara olika slags kött i en köttbulle, och recepten varierar.

  Med vänlig hälsning Anna Richert, WWF-Matexpert
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.