Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Matar man ekologiska kor med soja?

Ni har skrivit att svenska kor äter soya för att det är proteinrikt. Men gäller det också för kor som spenderat sin tid på ekologiska gårdar och kravmärkta? Är sojan processerad med hormoner för att djuren ska växa snabbare i Sverige? För om det är så, så är det inte så mycket bättre att köpa närproducerat och ekologiskt kött, eller?
Är lösningen då att äta vegetariansk/ vegansk kost? Tacksam för svar!

Kommentarer

  • Hej Zina,

    Tack för din fråga. Vi återkommer med svar till dig från vår kollega som arbetar med detta.

    Vänliga hälsningar,
    Tove

    Tove Medlemsservice
  • Hej Zina,

    Här kommer svar från Anna Wahlberg som arbetar med hållbar mat hos WWF:

    Svenska kor producerar stora mängder mjölk – flera tusen liter mjölk om året per ko. För att orka detta behöver de mycket näring. Därför får de bl.a. soja i fodret.
    Även ekologiska kor får ofta soja, den sojan ska då vara ekologiskt producerad – t.ex. får inte kemiska bekämpningsmedel användas i ekologiska soja odlingar.

    Soja är inte behandlad med hormoner.

    I Sverige är vi noga med vilken soja som köps in som foder till våra djur. Den soja som importeras till Sverige som djurfoder är GMO-fri och mer ansvarsfullt producerad (det finns olika certifieringar för detta).
    WWF anser att många fler företag behöver ställa samma krav eftersom odling av soja kan ha stor påverkan på både människor, djur och natur. Vill du veta mer om sojaodling och problemen och möjligheterna kring den kan du läsa här:
    http://www.wwf.se/vart-arbete/ekologiska-fotavt...

    Om man äter kött är det bra att köpa svenskt kött. Vi har en god djurhållning i Sverige och har hårda regler kring t.ex. att antibiotika bara får användas när djuren verkligen behöver det. Så är det inte i många andra länder.
    Om man äter kött är det också bra att köpa svenskt ekologiskt kött – gärna naturbeteskött för deras betande och trampande ute på gräsmarker är bra för den biologiska mångfalden.

    Vår hållning kring köttätande är ”ät mindre men bättre kött.” Kött kan bidra med viktiga näringsämnen i den svenska kosten och betande djur är viktiga för vårt öppna landskap. Men idag äter vi i Sverige mer kött än vad planeten tål (och vad som rekommenderas av hälsoskäl).
    Köttkonsumtionen bidrar globalt till ökade klimatgasutsläpp och andra miljöproblem. Genom att äta mindre men miljömässigt bättre kött, välja mer protein från växtriket och inte slänga kött så gör du en hjälteinsats för planeten! Om du vill veta mer om olika typer av kötts klimat- och miljöpåverkan läs i Köttguiden http://www.wwf.se/vart-arbete/ekologiska-fotavt...

    Hälsningar

    Anna Wahlberg

    Tove Medlemsservice
  • Är det bättre ur miljösynpunkt att äta sojaprodukter? Jag märker en trend att det finns alltfler sojabaserade livsmedel. / Catarina
    Catarina
  • Hej Catarina,

    Ur ett klimatperspektiv är sojabaserade produkter oftast ett bra matval. Generellt kommer soja som går till människoföda från en produktion som inte bidrar till regnskogsskövling. Ännu bättre är ekologiska sojaprodukter som har producerats utan kemiska bekämpningsmedel.

    Något man kan tänka på är att flera av produkterna som görs av soja har behandlats för att ge dem rätt smak och konsistens, som liknar kött. Det är också något som belastar klimatet. Det enklaste är ofta bäst, och det handlar om att använda sojabönor eller för den delen, andra bönor, som kokats och äts i lågförädlad form.

    Hälsningar, Anna Wahlberg


    Tove Medlemsservice
  • Hej!
    Jag försöker att undvika sojaprodukter och majsprodukter och även att äta kött från djur som är uppväxta på soja och majs produkter. Som jag förstod det på tidigare svar kan "ekologiska djur" ha ätit soya och säkert även majs. Finns det något märkning eller sätt att veta vad djuren har ätit?
    Har precis kommit hem till Sverige efter att bott i Australien en längre tid och där kan det stå att djuret är "grass fed" går det att få tag på nått likvärdigt här i Sverige?
    Sofie
  • Hej Sofie,

    Här kommer svar från Anna Richert på WWF:

    Det finns inte så många märkningar när det gäller vilket foder djuren har ätit. Inom ekologiskt, eller naturbetesköttet, regleras t ex hur mycket av fodret som kommer från bete och att fodret ska vara ekologiskt.

    Företagskoncept som jobbar med krav på foder är t ex Scans rapsgris som utfodrats med större mängd raps. Det här är ett intressant område eftersom en stor del av hållbarhetsutmaningarna för djurhållning är kopplat till vilket foder djuren äter.

    WWF i Storbritannien har tagit fram ett stödmaterial som handlar om hur man kan hållbarhetssäkra foderför djur, läs gärna mer på https://www.wwf.org.uk/updates/appetite-for-destruction (på engelska)


    Tove Medlemsservice
  • Hej!
    Tidigare skrev ni att "Generellt kommer soja som går till människoföda från en produktion som inte bidrar till regnskogsskövling." Men hur kan man veta säkert?
    /Emmy
    Emmy
  • Det beror på var i världen, på den svenska marknaden är de flesta sojaprodukterna tillverkade av europeisk GMO-fri soja, vilket inte medför någon ökad risk för skövling av regnskog.

    Inom EU har vi världens strängaste lagstiftning när det gäller genmodiferade grödor. GMO-soja får odlas inom EU, men det färdiga livsmedlet måste då märkas tydligt. I Sverige är det än så länge ovanligt med GMO-innehållande livsmedel. Ekologiska livsmedel som är KRAV-märkta får aldrig innehålla GMO.  Vill man undvika GMO bör man välja ekologiska produkter i första hand. Läs gärna mer om
    soja och GMO på Livsmedelsverkets hemsida här: https://www.livsmedelsverket.se/sok/Search/?q=soja

    Med vänlig hälsning
    Ulrika

    Ulrika Medlemsservice
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.