Metan

Hej!

I köttdebatten räknas ju kornas metanutsläpp som miljöskadligt och kraftigt påverkande men när man tankar metan/biogas i bussarna i Uppsala så är det miljövänligt.

Kan ni reda ut varför det i det ena fallet är skadligt för miljön(korna) medan det i andra fallet(Uppsala) är bra för miljön ?

Det känns som väldigt mycket som en jämförelse mellan äpplen och päron.

Tacksam för ett förklarande svar.

Mvh
Jan Sandström

Kommentarer

 • Hej Jan

  Din fråga är hos våra experter på mat, vi återkommer till dig.

  Tack för ditt engagemang.

  Mvh Therese
  Therese Givarservice
 • Hej igen Jan

  Anna Richert svarar dig:

  "Det enkla svaret är att när metan används som drivmedel så är det mer koncentrerat och ersätter fossila drivmedel. Det gör att biogasen minskar fossilberoendet vilket är bra. Metanutsläppen från korna sker mer diffust, det kan inte samlas upp och användas. I båda fallen så omsätts metanet till koldioxid. I en förbränningsmotor sker det direkt, i atmosfären tar det längre tid".

  Mvh Therese
  Therese Givarservice
 • Tack för svaret men det känns inte direkt klarlagt eftersom kossorna också producerar mjölk, kött och äter gräs som som binder koldioxid.

  Metan är ju fortfarande metan och med ditt svar känns det som ska satsa på en diesel som man kör på HVO istället för en gasbil eftersom metan är betydligt aggressivare än koldioxid. (Har inte råd med en elbil)

  Tyvärr känns det mer som att ni inte gillar kossor och att kossorna inte ingår i det naturliga kretsloppet. Hade hoppats på ett mer klargörande svar men känner mig lika frågande nu.

  Mvh

  Jan Sandström
 • Hej igen Jan

  Ja, kossorna gör en god gärning genom att äta gräs, det är viktigt för vallen där hö och ensilage odlas ger större möjligheter till kolinlagring och bättre jordhälsa. Och naturbetesmarkerna behöver betas, annars försvinner den biologiska mångfalden.

  Vi förespråkar att man äter kött från betande djur när/om man äter kött, även om klimatgasutsläppen är höga. En liten bit sådant kött kan vara bättre än ett kött som producerats med fossila insatsmedel och importerat foder.

  Tack för ditt engagemang!

  Mvh Therese
  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.