Musslor fångade med skrapa

Ett nät musslor var märkta med Fångad med skrapa i FAQ 27 Illc Bälthavet. Fiskaffärens förklaring är att musslorna är odlade i Danmark och skrapas med ett rep som dras emot "väggen" där musslan fäster i odlingsbassängen, vilket gör att de faller loss och sedan plockas upp. D v s de är inte fångade med bottenskrapa. Jag kan inte hitta något om detta fångstsätt själv. Vet ni något om det? Kan vi köpa musslorna med gott samvete?

Kommentarer

 • Hej Anita,

  Tack för din fråga.
  Jag har framfört denna till en av våra experter och vi kommer att återkomma till dig inom kort.

  Med vänlig hälsning
  Ulrika

 • Hej Anita,

  Här kommer svar från Inger Näslund, vår expert på fiskefrågor.

  Om musslorna är odlade borde det stå ”Odlade från Danmark” på nätpåsens information enligt EUs regelverk. Har de märkningen ”Fångad med skrapa i FAQ 27 Illc Bälthavet” så är de fiskade med en bottenskrapa. Om förklaring är att musslorna är odlade i Danmark och skrapas med ett rep som dras emot "väggen" där musslan fäster i odlingsbassängen så borde det stå att musslorna är odlade. Kanske har den du pratade med i fiskaffären missuppfattat det hela. Man kan odla musslor i fria vattnet men att skrapa av dem med ett rep låter märkligt. Däremot finns det repodlade musslor bland annat i Sverige som fått MSC certifiering då de odlas på rep hängande i speciella system i öppet vatten och filtrerar sin mat på naturligt sätt.

  Bra att du uppmärksammat och frågar. Välj i första hand repodlade MSC certifierade eller Krav certifierade musslor är mitt råd.

  Läs gärna mer i Fiskguiden, WWFs konsumentguide för mer hållbara val av sjömat eller ladda ner appen i din mobil.

  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )
 • Hej! Köpte ett nät med fantastiskt goda musslor "fångade med skrapa FAO 27Ill c Bälthavet". Enligt leverantörens (Wittrup Seafood) hemsida är
  fisket MSC-certifierat. Då får man väl lita på det? Av packsedel framgår inte vilken "skrapning " det handlar om.
  Margareta

 • Hej Margareta,

  Ja, WWF rekommenderar MSC- märkt fisk och skaldjur som bästa val.

  Vänliga hälsningar,
  Tove

Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.