När björnen sover i sitt ide

Jag läste om björnen som blev väckt ur sitt ide av några skidåkare. Men ingenstans har det stått om vad som hände sedan med björnen. Kan en väckt björn somna om igen? Och hur länge sover den vanligtvis i sitt ide? Om björnen har ungar, hur får de då di om björnmamman sover?

Kommentarer

 • Våra brunbjörnar sover sig igenom vintern genom att gå i ide. Det kan vara en väl utgrävd grop i marken men också ett väldigt enkelt ide, under exempelvis grenarna till en stor gran. Ofta är det unga och oerfarna björnar som har dåliga iden och då är de mer väderberoende och kan ta sig en vandringstur om temperaturen går upp.
  Normalt kryper de ner i idet i september och kryper sen fram i april maj. De tillbringar längre tid i idet i norra Sverige än i det södra utbredningsområdet. De ligger inte i djup dvala i idet utan sover lätt eller dåsar, så ungarna kan krypa upp till mamman och dia när de blir hungriga. Det händer ibland att björnarna blir störda som när den tolvåriga, skidåkande pojken körde ner i ett ide med en björnhona med tre ungar.
  Björnen skadade pojken och sprang sedan iväg. Honan klarade sig men polisen beslöt att avliva de tre kvarlämnade ungarna.

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, Biologisk mångfald

  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.