Närproducerat klimatsmart?

Är närproducerad mat bättre för klimatet?

Kommentarer

 • För frukt och grönt kan transportavståndet spela rollberoende på vilken sorts produkt det gäller, men man kan inte säga generellt att närproducerat är bättre för klimatet. Däremot är det bra att välja mat från närområdet av andra skäl. Då kan du bidra till vår biologiska mångfald, till att hålla landskapen öppna och en levande landsbygd som kan försörja oss med mat. Vi producerar inte tillräckligt med grönsaker i Sverige idag, och många av de produkter som ersätter kött på tallriken är importerade men det blir bättre och bättre. Efterfråga gärna svenskodlade produkter i affären så blir det bra för Sveriges bönder.

  Läs gärna mer om Mat, jordbruk och hållbar utveckling!🌍
  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )
 • Fick störst avtryck på maten när jag såg efter hur mycket vi köper för. Men är det säkert att det är bättre att köpa billigare mat. Fisk fanns bara med i samband med kyckling. Vi äter blandat men inte så mycket som hälften kött.
 • Hej!

  Billigare mat är ett svårt begrepp, ofta innebär det att maten producerats med lägre krav, men inte alltid. Till exempel är havregrynsgröt otroligt billigt, näringsrikt, gott och hållbart, något vi gärna kan äta mer av som en del av en varierad kost. Som vanligt är det viktigaste tipset att skära ned på köttet, och när du äter kött, välj miljömärkt eller svenskt så har du gjort en god gärning. Det, i kombination med att äta varierat är en bra väg framåt.

  Läs gärna mer om planetsmarta måltider och tips HÄR 🌎

  Med vänlig hälsning -Anna Richert , WWF
  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.