NKravmärkt kött och mejeri

Hej jag har länge köpt kravmärkta ägg & mejeriprodukter. Även kött de få gånger jag handlar kött. Har känt att det är viktigt att djuren har det bra och att maten gör ett mindre avtryck. Men oj vad jag blev besviken och upprörd efter att ha sett Uppdrag gransknings reportage om Kravgårdar, kravbönder och kravslakterier! Skrämmande!! Samma sak med tidigare reportage om Arla. Vi blir helt förda bakom ljuset. Krav visar sig vars en förening bestående av de som har egenintresse av att tjäna så mycket som möjligt, på bekostnad av djur i misär. Kontrollerna verkar vara ett spel för gallerierna. Ni på WWF hävdar ju att kravkött är det som gäller om man ska äta handla kött. När ni som organisation förordar det känns det som det går att lita på. Men så var det inte. Vad gör ni/kan ni göra åt detta problem? Vad kan konsumenter göra? Jag känner mig grundlurad och helt vilseledd och har nu slutat köpa krav kött & mejeri. Jag vill inte vara en del av detta lurendrejeri.

Kommentarer

 • Hej, tack för att du hör av dig!

  Varje djur som inte mår bra är ett misslyckande som måste rättas till. Det är rätt så ironiskt att denna uppmärksamhet riktas emot ett miljömärke som faktiskt står för den bästa djurvälfärden i Sverige. Många svar kan du hitta på deras hemsida, vi har kollat dessa svar och tycker att de är trovärdiga. www.krav.se

  WWF anser att trovärdiga tredjepartscertifieringar och märkningar är viktiga för att underlätta för konsumenten att välja bra kött och andra varor i butiken. Av sådana märkningar är KRAV den med absolut starkast krav för djurvälfärd i Sverige idag. Systemet med certifieringar bygger på att det finns en oberoende kontroll av de regler som har satts upp i respektive certifiering och de fungerar som viktiga verktyg för att förändra marknaden för globala råvaror i riktning mot en mer hållbar produktion. Alla KRAV-certifierade gårdar har regelbundna kontroller för att se till att gården når upp till KRAVs krav. Djurgårdar kontrolleras minst en till två gånger per år.

  Självklart ska lantbrukare som är KRAV-certifierade både följa svensk lag och KRAVs regler. Gör lantbrukaren inte det kan KRAV-certifikatet dras tillbaka. Och det finns det också flera exempel på. Samtidigt är det allvarligaste avstegen från djuromsorgsreglerna väldigt få. KRAVs egen analys visar att det endast är 0,5 procent av alla aktiva 2 300 KRAV-certifierade djurgårdar som har fått förelägganden från offentlig kontroll under de senaste tre åren. Lantbrukare är överlag väldigt måna om sina djur och de absolut flesta uppfyller de tuffa reglerna. Även publicerad forskning från SLU och genomgångar av förelägganden visar att brister i djurvälfärden är relativt sett färre på KRAV-certifierade gårdar. Detta fick Uppdrag Granskning reda på men valde att inte lyfta fram för att det passade inte med deras vinkel.

  Som konsument kan du fortsättningsvis välja KRAV-märkt. Det gör jag, trygg med att märkningen gör ett viktigt jobb. Och en personlig reflektion: som tidigare KRAV-kontrollant för länge sedan i mitt yrkesliv så vet jag att man gör sitt allra bästa för att upprätthålla kontrollens viktiga funktion. Det finns rötägg överallt, det går inte att skydda sig helt men KRAV gör det så gott man kan.

  Vänligen,
  /Anna Richert, matexpert
  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.