Till senaste kommentaren

Noshörningens roll i ekosystemet

Hej, min fråga till er är vad har noshörningen för roll i ekosystemet?

Kommentarer

 • Hej Darun!

  En noshörning behöver en yta på minst två kvadratkilometer, så när vi skyddar noshörningen skyddar vi också hela det ekosystemet och allt som finns i det. Tar vi bort noshörningar ser vi också hur hela investeringen i ekosystemet går ned, vilket i sin tur leder till sämre skydd och mindre mänskligt engagemang. Många människor är också beroende av ”de fem stora (noshörning, elefant, buffel, lejon, leopard)” när det gäller t.ex. intäkter via turism, vilket är ett ytterligare incitament för lokalsamhällen att delta i bevarandet av arterna.

  Ekosystemtjänster är ett begrepp som försöker fånga alla de produkter, tjänster och värden som vi får från naturen; luften vi andas, maten vi äter, mediciner, bränslen, pollinering, men också de immateriella och känslomässiga värden vi får av naturen – allt kan räknas in bland ekosystemtjänsterna. Många av dessa naturens gratistjänster är omöjliga att ersätta med hjälp av teknik. Det är alltså alla de här sakerna som skyddas när vi skyddar noshörningens, och "de fem storas", habitat. Om människor inte är engagerade i sin närmiljö hotas miljön av exploatering som i regel leder till försämrade ekosystemtjänster.

  Hör gärna av dig direkt till oss på info@wwf.se om du har ytterligare/mer specifika funderingar kring noshörningen och/eller ekosystem!

  Tack för ditt intresse och engagemang,
  Med vänlig hälsning

  Linda
 • Hej jag undrar bara på om det finns något sätt man kan minska hotet på horn jakten?
  Alan
 • Hej

  Det finns nog många sätt, men läs gärna mer om sättet WWF arbetar på här
  https://www.wwf.se/wwfs-arbete/arter/1125803-noshorning

  Tack för ditt stöd.
  Med vänlig hälsning
  Ulrika, Givarservice
  Ulrika

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.