Nötkött

Hur resonerades resultatet gul gubbe fram i kategorin djurvälfärd till svenskt nötkött där nötdjur står i stall och röd gubbe till sydamerikanska nötdjur som tex i Argentina där de allra flesta nötdjur strövar fritt i tex Pampas på enorma naturliga gräsytor året runt?
Varför finns inte uppdelningen på sydamerikanska nötdjur? Stall och uteliv?
Isabelle Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Isabelle

  I Köttguiden görs bedömningarna för djurvälfärd på tre områden: "Frihet från smärta", "God stallmiljö och skötsel" liksom "Bete / utevistelse", inom varje del finns flera delkriterier. För att få grönt ljus krävs full pott på alla tre delar, medan gult ljus ges om någon aspekt fallerar inom respektive del. Om regelverk inte når upp till två av dessa delar så blir det rött ljus. För Sydamerikanskt nötkött finns stora osäkerheter men det är troligt att obedövad avhorning är tillåten och att slakt utan bedövning kan förekomma. Det finns troligen inte heller beteskrav (även om många djur betar som du säger) och ingen reglering kring transporttid till slakt. Även om många djur går ute så finns det alltså inte tydliga krav på detta och djurvälfärden fallerar även på andra områden vilket ger rött ljus.

  Anledningen till att vi i år valde att dela upp det svenska konventionella nötköttet i två grupper baserat på om djuren får beta eller inte, är för att synliggöra att omkring en fjärdedel av de svenska nötkreaturen faktiskt inte omfattas av beteskravet, läs mer om det här. Nötkreatur som betar får en bättre bedömning av djurvälfärd i Köttguiden, men om nötköttet kommer från djur som får beta eller från djur på stall är tyvärr ingenting som syns på förpackningen. Det finns i dagsläget även grupper som vill att beteskravet för mjölkkor ska dras in, om det skulle bli verklighet skulle Köttguidens bedömning för allt svenskt nötkött bli sämre inom området djurvälfärd.

  Tack för ditt engagemang.

  Mvh Therese
  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.