Omöjliga klimatmål?

Har gått igenom klimatkalkylatorn och fick ett resultat på 1,6. Det är tydligen ett relativt bra resultat jämfört med genomsnittet.  Jag har dock svårt att förstå hur jag skulle kunna reducera min påverkan med 1/3. Att avstå från alla resor räcker inte jag får nog dessutom leva på svältgränsen, aldrig köpa några prylar över huvud taget.
Ändå kommer detta inte att räcka eftersom vi lever i ett samhälle som därtill förbrukar hela 3 hela jordklot. Hur skall samhället kunna reducera sin påverkan till 1/3 av det de nu gör. Vilka politiker kommer att verka för så drastiska nedskärningar? De verkar ju nu bara för att öka dess påverkan.

Jag får verkligen inte detta att gå ihop. Kan ni ge mig ett vettigt svar på detta?

Björn Modéer

Kommentarer

 • Hej Björn,

  Tack för dina frågor och för ditt engagemang för klimatet.🌍

  Det stämmer att det är svårt att idag komma ner till riktigt låga utsläppssiffror. Men klimatmålen som finns på nationell och global nivå ligger några år fram i tiden, så det är inte heller meningen att vi ska nå dessa mål redan idag även om det förstås är positivt om vi kan göra det så snart som möjligt. Det är också viktigt att tänka på att det inte är varje enskild person som ska nå målen, utan vi alla tillsammans. Det är jättebra att enskilda visar vägen och ligger i framkant men det finns också gränser för vad en privatperson kan göra. Dina utsläpp kommer av sig själv minska över tid när energisystemet förbättras, transportsystemet elektrifieras och industrier och företag ställer om. Så du behöver inte göra hela förändringen själv.

  Vi delar din bild av att politikerna gör för lite och för långsamt och det är någonting vi försöker påverka så mycket vi kan. Exempelvis gick vi under våren ut med denna lista med klimatåtgärder som vi föreslår att regeringen genomför: Pressmeddelande: WWF: Varsågod regeringen, här är WWFs 37 klimatåtgärder, nu behövs snabba åtgärder!

  Vi önskar dig en riktigt fin helg och tackar igen för ditt engagemang för en levande planet!💚
  Johan Expert klimat & energi

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.