Pärlfiske i Söderhavet?
Jag läste två böcker av och om pärlfiskaren Victor Berge där han berättar om sitt liv som pärlfiskare i Söderhavet. Jag uppfattar fisket som en stor rovdrift på havsbottnarna av fiskeflottor med dykutrustning. Ostron togs upp tonvis. Hade man tur hittade man någon pärla men den huvudsakliga inkomstkällan var pärlemorn som fanns i skalen. Dynamit användes i korallreven för att nå fram till musselbottnarna. Är det samma rovdrift på pärlfiske i dag, eller har man gått över till odling?
Följ inlägget
0
följare
Jag har diskuterat frågan med Anders Wirén på Naturhistoriska riksmuseet.
I dag utgör odlade pärlor en majoritet av pärlproduktionen. Kina och Japan är de stora producenterna men också Franska Polynesien, Australien, Indonesien och
Filippinerna. Genom att föra in en bit av exempelvis manteln från en mussla som störande objekt i den mottagande musslan, börjar en process där det främmande före-målet byggs över med pärlemor. Det kan dröja upp till 7–8 år innan pärlorna skördas.
Det är främst arter inom familjen pärlmusslor, Pteriidae, som används och några arter av flodpärlmusslor.
I Sverige finns flodpärlmusslan som i dag är fredad. Historiskt var den betydelsefull.
Andelen vilda musslor som innehåller pärlor är mycket liten. Man måste öppna flera ton musslor för att hitta några som innehåller pärlor; därför att det viktigt att marknaden förses med odlade pärlor.
Hälsningar Ola Jennersten
Expert, biologisk mångfald